Hokejisti v Rigi pozdravljajo navdušene navijače. Foto: Reuters
Hokejisti v Rigi pozdravljajo navdušene navijače. Foto: Reuters

Hokej velja za latvijski nacionalni šport, vendar reprezentanca do zdaj takšnega uspeha še ni dosegla. V polfinalu elitne divizije so sicer izgubili proti poznejšim prvakom Kanadi, drugo mesto je prav tako presenetljivo osvojila Nemčija, v tekmi za tretje mesto pa so Latvijci po podaljšku senzacionalno ugnali velesilo ZDA. Latvija je skupaj s Finsko prvenstvo tudi gostila.

Sorodna novica Kanadčani blesteli v zadnji tretjini in si zagotovili 28. naslov

V ponedeljek so se latvijski hokejisti vrnili iz finskega Tampereja. V Rigi jih je pričakalo več tisoč navdušencev. Letalo družbe airBaltic je sprva na nizki višini zaokrožilo nad navijači, po pristanku pa so se hokejski junaki pridružili množici v središču mesta.

Latvijski poslanci, ki so bili prisotni na polnočni seji, so soglasno potrdili razglasitev državnega praznika. Foto: Reuters
Latvijski poslanci, ki so bili prisotni na polnočni seji, so soglasno potrdili razglasitev državnega praznika. Foto: Reuters

Latvijski parlament je zgodovinski uspeh hokejistov proslavil z razglasitvijo državnega praznika, kar pa je v državi povzročilo tudi precej zmede. Parlament se je namreč sešel šele v nedeljo ob 23.45, prisotno poslanci pa so na 10-minutni izredni seji ob veliko smeha razglasili državni praznik.

Zmeda ob razglasitvi praznika

Zaradi pozne razglasitve po poročanju Reutersa številni Latvijci niti niso vedeli, da jim v ponedeljek ni treba na delo, podjetja pa niso vedela, ali naj obratujejo.

Sodišča, šole in univerze so bili zaprti, vendar so na srednjih šolah kljub prazniku potekali načrtovani zaključni izpiti, medtem ko so učitelje ter preostale zaposlene plačali po praznični tarifi. Več zdravstvenih ustanov je ostalo odprtih, da so lahko naročeni ljudje prišli na zdravniške preglede.