Foto: Reuters
Foto: Reuters

V spletni trgovini Maskarada.si so povedali, da imajo tudi letos na izbiro kostumov vpliv priljubljeni filmi in risanke. "Tako sta med mlajšimi deklicami znova zelo priljubljeni junakinji Ledenega kraljestva Elza in Ana, dečkom pa so zanimivi predvsem legendarni liki iz filmov Vojne zvezd, kot so Darth Vader, Kylo Ren, stormtrooperji in drugi," so navedli v trgovini.

Pri odraslih so najbolj priljubljeni živalski kostumi, kot so čebelice in pikapolonice, zabavni kostumi in nekateri bolj znani filmski liki, kot sta Superman in Batman.

V prodajalni PKS Štamberger iz Središča ob Dravi so letos prodali največ Bavarcev, krotilcev in samorogov. "Za otroke so bile spet aktualne Tačke na patrulji, Elza in Ana, Pikapolona, tudi Harry Potter," so povedali. Med kostumi za odrasle je bil popularen kostum Zlohotnice, vedno bolj pa je priljubljen tudi Steam punk.

Od Kekca do čilija

V spletni trgovini mojazabava.si pa med dekliškimi kostumi izstopata kostuma Kleopatre in Alice iz čudežne dežele, med fantovskimi pa pončokostumi, so povedali. Pri povpraševanju po ženskih kostumih izstopata kostuma okostnjaka in medicinske sestre, moški pa pogosteje posegajo po bolj norčavih kostumih, kot sta kostuma piva ali čilija.
Letošnja novost so družinske skupinske maske vesoljcev. Letošnje leto sicer ne prinaša posebnih smernic na področju kostumov.

Pustnih kostumov pa ni nujno vedno znova kupiti, temveč si jih je mogoče izposoditi od drugih ali od posameznih organizacij. Pustne kostume lastne izdelave tako med drugim izposojajo v KUD-u Krancelj v Medvodah. Največ izposodijo renesančnih in drugih zgodovinskih kostumov, pretežno za odrasle. Izposojajo tudi bolj na slovenski prostor omejene kostume, kot sta na primer kostuma Kekca in Pehte, so povedali.