Tibor je decimalke zbrano deklamiral več kot eno uro.

Nekoč bi ta posebni pokal rad osvojil tudi petošolec Tevž Ušaj, ki se je na tekmovanje z dedkom pripeljal iz Šempetra pri Gorici. "Če še malo pretiravaš in bereš čez noč, ker je to zelo dobro za spomin, potem greš takoj spat in naslednji dan že imaš spomin kot strela," je dejal.

Nekateri osnovnošolci dokazujejo, da so v času epidemije veliko prostega časa namenili možganski telovadbi. "V prejšnji karanteni sem se naučila 190 števk, ampak sem jih vmes pozabila, zdaj sem se jih pa 160 naučila. Preberem si jih in potem ves čas ponavljam. Imam tudi štiri aplikacije naložene na telefonu in jih potem tipkam noter," je dejala Hana Mati Rekvat iz Maribora.

Anton Ramšak, dekan Fakultete za matematiko in fiziko z Univerze v Ljubljani, je poudaril: "Pi je ena najpomembnejših matematičnih konstant. Deklamiranje ali recitiranje tega števila je zelo velik izziv, ker se številke nikoli ne ponavljajo, so naključne."

In kako nam lahko v vsakdanjem življenju pride tovrstno znanje prav? "Pomnjenje si vsak predstavlja, da pride prav, če ne drugega, greš v trgovino in ne pozabiš, kaj si hotel kupiti," se je pošalil Ramšak.

Državni rekord v recitiranju decimalk števila pi