Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vsako leto na obrobju Osla posekajo izbrano smreko in jo pošljejo v London, prav na središče trga Trafalgar, v znak zahvale Norvežanov za britansko podporo med drugo svetovno vojnno.
80 let staro in 24 metrov visoko smreko sta 16. novembra s skupino osnovnošolcev pomagala posekati lordski župan Westminstra Andrew Smith in županja Osla Marianne Borgen, nato pa so jo prepeljali v Anglijo.

A, kot pričajo posnetki, drevo ni v najboljšem stanju. Tako je ena stran bolj gosta od druge, nekaj vej je tudi polomljenih, čeprav ni jasno, kdaj se je to zgodilo.

Smreko so v četrtek zvečer slovesno razsvetlili. Foto: Reuters
Smreko so v četrtek zvečer slovesno razsvetlili. Foto: Reuters

Podoba božičnega drevesca, ki so ga v četrtek zvečer tudi razsvetlili, je na Twitterju izzvala kar nekaj burnih odzivov, pri čemer so nekateri komentirali, da je "oguljeno", "napol crknjeno" in celo, da se je okužilo s covidom. Spet drugi so menili, da gre za ustrezno simboliko zatona moderne Velike Britanije, in ugibali, ali gre morda za sofisticirano šalo Norvežanov.

"Videti je kot lansko drevo," je za Reuters komentiral 70-letni mimoidoči James Carberry.

A nekateri menijo, da je drevo povsem lepo. "Misel je tista, ki šteje," je povedala 30-letna Jasmine Smith.

Andrew Samith pravi, da je razumljivo, da nekateri na družbenih omrežjih "hitro obsojajo". "Ampak vem, da ko bomo prižgali luči, bo prav drevesce odigralo ključno vlogo pri tem, da bo Westminster za božič še posebej lep kraj obiska," je dejal.

Sorodna novica Slovenski dan v Vatikanu se je končal z osvetlitvijo kočevske smreke na Trgu sv. Petra

Oslo: To je drevo ljubezni

Kritike so prišle na ušesa tudi odgovornim v Oslo, ki je v ta namen pripravilo diplomatski odziv in poudarilo, da gre za simbolično darilo in da prihaja drevo iz narave. "Veseli me, da so ljudje strastni – to je znak, da je Londončanom mar za darilo, ki smo jim ga poslali," je povedala županja Marianne Borgen.

"Drevo prihaja iz gozda. To je drevo ljubezni in veliko nam pomeni, da ga podarimo Londončanom. Čeprav se je gesta porodila kot znak zahvale Britancem za njihovo pomoč med drugo svetovno vojno, gre zdaj bolj za prijateljstvo, solidarnost, upanje za prihodnost in mir. Drevo simbolizira vse to, in upam, da ko bodo lučke prižgane, bodo imeli ljudje v mislih to simbolno sporočilo za darilom."

Drevesna afera je v spomin priklicala podobno lansko, ko je Trg svetega Petra v Vatikanu krasila slovenska smreka, ki pa so ji, podobno, očitali, da je – "ofucana". Kritike so bile še toliko glasnejše, ker je Slovenija za darilo sredi pandemije skupno odštela 100.000 evrov.