Predsednik državnega zbora Trevor Mallard je poslancu Rawiriju Waititiju dvakrat odrekel zastavljanje vprašanj. Ko ga je ustavil v drugo, je Waititi nadaljeval z vprašanjem, zato ga je Mallard pozval, naj zapusti dvorano.

Sorodna novica Nanaia Mahuta – prva Maorka na čelu zunanjega ministrstva

"Ne gre za kravate, gre za kulturno identiteto, človek," je pripomnil Waititi, ko je zapuščal dvorano. Mallardovo ravnanje z njim je označil za "nezaslišano", češ da je nosil "maorsko poslovno opravo".

Jacinda: So pomembnejše stvari od kravat

Gre za zadnjega v vrsti sporov glede kravate med omenjenim poslancem in predsednikom državnega zbora.

Lani je Mallard Waititiju dejal, da bo moral zapustiti dvorano, če ne bo nosil kravate, ki pa jo maorski politik zavrača, češ da gre za "kolonialno zanko", namesto nje pa nosi obesek s poldragim kamnom.

"Odstranite mi zanko okoli vratu, da lahko zapojem svojo pesem," je dejal Waititi v svojem prvem govoru v parlamentu.

Mallard je dejal, da osebno podpira spremembo pravil glede obveznih kravat, a se je odločil, da ne dela izjem po tem, ko se je posvetoval z ostalimi poslanci. Kot trdi, jih je velika večina podprla obvezno nošnjo kravat.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern, ki je kot prva v zgodovini države na mesto zunanje ministrice postavila Maorko, pravi, da se je treba osredotočiti na pomembnejše zadeve kot kravate. "Mislim, da Novozelandcev kravate zares ne brigajo," je dejala.