Ustvarjalci slovarjev so dodali številna gesla. povezana z izbruhom pandemije. Foto: AP
Ustvarjalci slovarjev so dodali številna gesla. povezana z izbruhom pandemije. Foto: AP

Že prejšni teden smo poročali o tem, da ustvarjalci angleškega slovarja Oxford letos prvič niso izbrali nobene besede za besedo leta, a s tem premikanja mejnikov na tem področju očitno še ni bilo konec. Največja konkurenta oxfordskega slovarja med slovarji angleškega jezika, Merriam-Webster in Dictionary.com, sta namreč sporočila, da sta za besedo leta izbrala isto besedo – pandemija.

Največ novih iskanj besede pandemija je bilo po WHO-jevi razglasitvi svetovne pandemije . Foto: Reuters
Največ novih iskanj besede pandemija je bilo po WHO-jevi razglasitvi svetovne pandemije . Foto: Reuters

Tudi pri oxfordskem slovarju so v daljši obrazložitvi svoje odločitve povedali, da je bila pandemija med glavnimi kandidati za besedo leta, a so se na koncu raje odločili za seznam vplivnih besed, ki naj bi bolje predstavljal razmere po svetu.

Za besedo leta pa pandemije niso razglasili le angleški slovarji, enako so storili v Družbi za nemški jezik. Nemci si sicer zaradi narave slovnice lahko privoščijo nekoliko bolj specifično obliko coronapandemie, a utemeljitev nemških jezikoslovcev je enaka angleško govorečim kolegom.

Po besedah upravljavcev spletnih strani slovarjev so iskanja na njihovih straneh letos dosegla neverjetne rekorde. Iskanja besed in besednih zvez, povezanih s pandemijo, so poskočila tudi za 130 tisoč odstotkov, s čimer je pandemija tudi najbolj iskana beseda leta do zdaj.

Vdor strokovne terminologije

Poleg porasta iskanj vsi ustvarjalci slovarjev opažajo, da je letos v vsakdanji jezik vstopila cela skupina prej strogo strokovnih besed, predvsem iz zdravstvene stroke. To je bil za slovarje velik izziv, saj so morali dnevno dodajati in posodabljati gesla zelo kompleksnih in ponekod zavajajočih besed.

Beseda pandemija sicer izhaja iz latinščine in grščine, tvorita pa jo grški besedi za vse (pan) in ljudstvo (demos). Beseda se je sprva uporabljala za označevanje vseh splošnih pojavov v neki družbi oziroma ljudstvu, po kugah v 17. stoletju pa je dobila sodoben medicinski pomen.