Magnus Carlsen je v svetovnem šahu kraljeval deset let. Novemu nazivu prvaka se je odpovedal, saj za to nima več motivacije, je dejal lani. (Na fotografiji januarja med turnirjem v Amsterdamu.) Foto: EPA
Magnus Carlsen je v svetovnem šahu kraljeval deset let. Novemu nazivu prvaka se je odpovedal, saj za to nima več motivacije, je dejal lani. (Na fotografiji januarja med turnirjem v Amsterdamu.) Foto: EPA

Carlsen, ki je, kot je znano, sklenil, da zaradi pomanjkanja motivacije ne bo branil svojega svetovnega naslova, se je v času svetovnega prvenstva odločil za drugačno igro – poker. Kot poroča Wall Street Journal, je pretekli teden, ko se je v Kazahstanu stopnjeval dvoboj med Rusom Janom Nepomnjaščijem in Kitajcem Dingom Lirenom za njegovo nasledstvo na šahovskem prestolu, Carlsen igral priljubljeno igro kart v Los Angelesu.

Med drugim so ga med igro pokra ujele kamere v sklopu živega prenosa igre iz znanega pokrskega losangeleškega kazinoja, je poročal portal Pokernews. Ta je med drugim zapisal, da se je Carlsen med igro izkazal tudi z odličnim "branjem" igre enega izmed nasprotnikov.

Že pred obiskom ZDA, kjer je čas preživljal v družbi ameriško-kanadske poklicne šahistke Alexandre Botez, je konec marca in na začetku aprila igral na norveškem prvenstvu v pokru. Takrat je na Instagramu objavil sliko s turnirja in kratko besedilo, iz katerega je bilo razumeti, da je zanj ta turnir boljši od svetovnega prvenstva v šahu.

32-letni Norvežan, šahovski igralec z najvišjo oceno v zgodovini, je svetovni prvak črno-bele deske vse od leta 2013, nazadnje pa je leta 2021 gladko opravil z Nepomnjaščijem. Lani je presenetil šahovski svet in napovedal, da bo krono prostovoljno prepustil nasledniku, saj sam nima več motivacije, da bi jo branil. Carlsen je že pred tem omenjal možnosti, da bi izpustil SP. Tako je po zmagi na SP-ju leta 2018 proti Američanu Fabianu Caruani dejal, da ne ve, ali bo čez dve leti branil naslov. Že takrat je zahteval spremembe formata tekmovanja, med drugim uvedbo pospešene igre.

Svetovno prvenstvo v šahu v Astani se bo sicer sklenilo ta teden. Po nedeljski 10. partiji Nepomnjaščij vodi s 5,5:4,5. Do konca so še štiri partije, ki jih bosta Rus in Kitajec odigrala v ponedeljek, sredo, četrtek in soboto. Zmagal bo tisti, ki prej doseže 7,5 točke, če bo izid neodločen, pa bo odločala zadnja, sobotna partija.

Prestop iz šaha v (poklicno) igranje pokra medtem ni nekaj neobičajnega – že v preteklosti je v poklicnem pokru odmevne rezultate doseglo več pred tem uspešnih šahistov, saj je v tej igri kart veliko odvisno od znanja verjetnostnega računa in tudi od drugih matematičnih znanj.