Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Med njimi sta bila tudi brata Luka in Aljaž Tkavc iz Slovenske Bistrice.

Kako hitro izračunate na pamet 40 krat 73? Aljaž je, in to pred kamero, potreboval zgolj 10 sekund.

Tretješolec je sicer že na osmi od desetih stopenj po metodi Brainobrain. Sešteva, odšteva, množi in deli s pomočjo mentalne aritmetike, torej tako, da si abak oziroma računalo predstavlja v mislih. Lani je na tekmovanje odpotoval v Dubaj, letos si je najvišjo nagrado priboril po spletu.

"Imel si nalogo in si moral izračunati ter z miško napisati v omejenem
času, štirih minutah," je razložil Aljaž. Po njegovih stopinjah že stopa mlajši brat Luka, ki pa še računa s pomočjo abaka.

Bratca iz Slovenske Bistrice med zmagovalci tekmovanja Brainobraina

Učenje po metodi Brainobrain poteka z lesenim azijskim računalom in spodbuja razvoj obeh polovic možganov. "Pri nas je tako, da se kroglic najprej dotikamo, jih vidimo in slišimo, da so vsi čuti prisotni, zato je tudi naše pomnjenje veliko boljše in dolgoročno. Potem si te kroglice sčasoma tudi predstavljamo v mislih, torej na mentalni ravni," pojasnjuje vodja mariborske šole Brainobrain Mateja Car.

Ne samo matematiko, otroci urijo tudi veščine, kot so koncentracija, spomin, poslušanje, sposobnost učenja in vizualizacija. Metoda se danes uporablja že v več kot 37 državah po svetu, po njej se izobražuje okoli 200.000 otrok.