Foto: AP
Foto: AP

Pétrus 2000 je ena od 12 steklenic vina, ki so jih raziskovalci, ki raziskujejo potencial vesoljskega kmetijstva, poslali novembra 2019 v vesolje. Na Zemljo se je vrnilo 14 mesecev pozneje.

Foto: AP
Foto: AP

Tim Tiptree, mednarodni direktor oddelka za alkoholne pijače pri Christie’su, je povedal, da je bilo "v vesolju starano" vino zorjeno v "edinstvenem okolju" skoraj breztežnostnega prostora.

Popotovanje je spremenilo 10.000 dolarjev vredno vino, ki slovi po svoji kompleksnosti, svilnatih, zrelih taninih ter aromah višnje, tobaka in usnja, v znanstveno noviteto – a ostaja izjemno vino, izpostavlja Tiptree. "Gre za izjemno harmonično vino, ki ima izjemen potencial za staranje, in prav zato smo ga tudi izbrali za ta eksperiment. Zelo spodbudno je, da je bilo ob vrnitvi na Zemljo še vedno naravnost slastno."

Za boljše razumevanje

Zasebno vesoljsko zagonsko podjetje Space Cargo Unlimited je vino poslalo v orbito v sklopu prizadevanj, kako narediti rastline na Zemlji odpornejše proti podnebnim spremembam in boleznim z izpostavljanjem novim stresom. Raziskovalci si tudi želijo bolje razumeti procese zorjenja, fermentacije in obstojnosti mehurčkov v vinu.

Vinski poznavalci, ki so na degustaciji v Bordeauxu marca primerjali "zemeljska" vina z "vesoljskimi", so si bili enotni, da so ta malce drugačna. So pa imeli težave opisati, kakšna je ta sprememba točno bila. Jane Anson iz Decanterja je dejala, da ima vino, ki je ostalo na Zemlji, malce mlajši okus, medtem ko je njegova "vesoljska" različica mehkejša in bolj aromatična.

Vino, ki ga prodaja Christie’s na zasebni dražbi, ta hiša ponuja v kompletu s steklenico "zemeljskega" Pétrusa istega letnika, dekanterjem, kozarci in odpiračem, narejenim iz meteorita. Dobiček od prodaje bo šel v sklad za prihodnje raziskave vesolja družbe Space Cargo Unlimited.