Tekmovalci se na srečanjih pomerijo tudi v reševanju kocke z zavezanimi očmi. Foto: Reuters
Tekmovalci se na srečanjih pomerijo tudi v reševanju kocke z zavezanimi očmi. Foto: Reuters

Za rešitev Rubikove kocke je potreboval zgolj 6,9 sekunde, povprečje petih poskusov pa je bilo 8,55 sekunde.

Poleg reševanja klasične Rubikove kocke 3 x 3 so udeleženci zlagali tudi kocke od 2 x 2 do 7 x 7 ter megaminx, pyhaminx, skewb ter Rubik's Clock. Kocko 3 x 3 so udeleženci poskušali čim hitreje rešiti tudi z zavezanimi očmi ter zgolj z eno roko.

Zupanc je zmagal tudi v kategorijah 2 x 2, 3 x 3, z zavezanimi očmi, največ zmag (v kar štirih kategorijah) pa je Mattia Furlan odnesel v Italijo.

Odličen tudi v svetovnem merilu
Njegov osebni rekord, ki ga je dosegel na tekmovanju Euro 2016, znaša 6,06 sekunde - s tem rezultatom po podatkih Svetovnega združenja za kocko (World Cube Association) zaseda 26. mesto v svetovni konkurenci.

Rekord v hitrostnem reševanju Rubikove kocke je v rokah Nizozemca Matsa Valka, ki mu jo je uspelo rešiti v zgolj 4,74 sekunde.

Prvenstva v Ljubljani so se udeležili tekmovalci iz Slovenije, Madžarske, Italije, Hrvaške in Tunizije. Organizatorji so bili zadovoljni tako z izvedbo kot udeležbo, zato razmišljajo o pripravi večjega tekmovanja.

Rubikovo kocko je leta 1974 izumil madžarski izumitelj, kipar in profesor arhitekture Erno Rubik. On jo je poimenoval Magična kocka, nato pa so jo leta 1980 preimenovali v Rubikovo kocko, ki še danes velja za eno najbolj priljubljenih ugank.