Cimetove rolice za tiste, ki pomagajo. Foto: Reuters
Cimetove rolice za tiste, ki pomagajo. Foto: Reuters

Vse se je začelo, ko je Eszter Harmath vprašala prijateljico, kako lahko pomaga: "Še preden sem končala stavek, je zavzdihnila, da bi bili res veseli kakšne torte," pripoveduje.

"Obhode pogosto delajo v popolni zaščitni opremi in komaj utegnejo vmes sesti, da pojedo normalen obrok, ampak kolačke pa lahko pohrustajo spotoma," Eszter pove v svoji kuhinji v majhnem mestu Szentendre, za katero sama sicer pravi, da ni sijoča in popolna ter da v njej pogosto peče s sinčkom Gellertom v naročju.

Vendar pa ima njena iniciativa Moja karantenska kuhinja na Facebooku že 8000 članov, ki si izmenjujejo recepte in vtise. Pojasnjuje, da so bili ti ljudje pripravljeni priskočiti na pomoč, vendar nekako niso našli načina. "Bilo je nekaj resnično lepih zgodb, ki so ogrele srce," pripoveduje, medtem ko za zdravstvene delavce, ki jih v prihodnjih dneh čaka velik pritisk, oblikuje cimetove rolice.

Konec prejšnjega tedna so na Madžarskem namreč potrdili 4668 novoodkritih okužb v enem dnevu, kar je največ letos, in premier Viktor Orban je nato opozoril, da pričakujejo, da bo število okužb v prihodnjih dveh tednih drastično poskočilo.