Biggie Smalls kot kralj New Yorka. Foto: Reuters
Biggie Smalls kot kralj New Yorka. Foto: Reuters

Septembra bo ameriška dražbena hiša Sotheby's ponudila 120 predmetov, ki so osemdeseta in devetdeseta leta prejšnjega stoletja zaznamovali kot "zlato dobo" hiphopa. To je prvič, da je nekdo posvetil dražbo izključno hiphopu.

Med predmeti bodo ljubitelji te zvrsti glasbe lahko med drugim kupili tudi znamenito krono ameriškega raperja Notorious B. I. G-a.

Ena izmed bolj znanih podob Biggieja Smallsa je namreč fotografija, na kateri nosi krono. Nastala je na njegovem zadnjem fotografiranju, in sicer tri dni, preden je bil 9. 3. 1997 ustreljen, nosi pa naslov Kralj New Yorka (King of New York): "Ta fotografija je preobrazila Biggieja Smallsa v aristokratsko, skoraj svetniško figuro, ki ga je za vedno označila ne le kot Kralja New Yorka, ampak tudi kot kralja hiphop glasbe in enega najboljših izvajalcev vseh časov," je dejal Barron Claiborne, avtor fotografije, ki je bil do zdaj tudi lastnik krone. Na njej sta podpisana tako on kot tudi Biggie Smalls.

Čeprav je krona iz plastike, pričakujejo, da bodo zanjo iztržili od 200.000 do 300.000 ameriških dolarjev (od 170 do 250 tisoč evrov).

Tupac Shakur izpovedoval ljubezen na papir

Pisma Tupaca obsegajo 42 strani. Foto: Reuters
Pisma Tupaca obsegajo 42 strani. Foto: Reuters

Poleg krone Notouriousa B. I. G-a se bo na dražbi ponujalo tudi 22 podpisanih ljubezenskih pisem, ki jih je pri svojih 16 letih napisal legendarni raper Tupac Shakur. Vredna naj bi bila od 60.000 do 80.000 ameriških dolarjev.

Pisma so bila namenjena Kathy Loy, s katero je bil Tupac konec osemdesetih let prejšnjega stoletja v 2-mesečnem razmerju. V njih je mogoče slediti poteku njune zveze – od prvega srečanja do bridkega konca, ki mu je leto pozneje sledilo še pismo obžalovanja.

V zapisanem je mogoče zaslediti tudi prijateljstvo s sošolko Jado Pinkett, zdaj ameriško igralko in ženo Willa Smitha: "Jada mi je povedala, da lahko vidi, kako te imam rad," je napisal Kathy. Prav tako omeni življenje doma in premišljevanje o tem, da bi prenehal z rapom: "Moja nekdanja menedžerka me je obiskala in rekla, naj se ne upokojim, ampak mislim, da se bom, saj ne morem prenesti preveč zavrnitev in nimam časa."

Živa dražba, ki jo je pripravila nekdanja predsednica Tommy Boy Records Monica Lynch, se bo odvila 15. septembra v New Yorku, delež zbranega denarja pa bo namenjen skupnostnim projektom, namenjenim predvsem mladini.