Kitare Van Halen imajo značilen abstrakten potisk. Foto: EPA
Kitare Van Halen imajo značilen abstrakten potisk. Foto: EPA

Kitarist, čigar smrt je na začetku meseca pretresla svet rocka, je bil znan po črtastih vzorcih na svojih kitarah, ki jih je pogosto poslikal kar sam. Tudi dve najdražji kitari na decembrski dražbi sta plod likovnega ustvarjanja glasbenika.

Gre za črno kitaro z abstraktnim belim vzorcem in rdečo kitaro z belimi in črnimi črtami, vsaka pa bi lahko dosegla vrednost do sto tisoč evrov. Kupec kitar bo ob njiju prejel tudi fotografije, na katerih Eddie ustvarja kupljeno kitaro.

Kitare so pomagale soustvariti rockovsko zgodbo enega najbolj nadarjenih in tehnično izpopolnjenih rockkitaristov vseh časov. Van Halen se je najprej proslavil kot gostujoči umetnik in s sodelovanjem pri albumih drugih glasbenikov, nato pa z bratom ustanovil lastno glasbeno skupino. Skupina Van Halen je hitro postala ena najbolj priljubljenih svetovnih rockovskih skupin, nedvomno tudi zaradi Eddiejevih kitarskih vragolij.

Poleg omenjenih kitar bo na dražbi na prodaj tudi ena izmed kitar pevca skupine Nirvana Curta Cobaina. Sodelujoči pa bodo poleg kitar lahko kupili tudi belo rokavico Michaela Jacksona, črn jopič Lady Gaga, rokopis pesmi Davida Bowieja in klasično koktajlobleko s srebrnimi biseri, ki jo je nosila Madonna leta 1987.