Foto:
Foto:
Najdražji predmet na dražbi bo prstan z diamantom v obliki hruške.
Nesrečno otroštvo, nesreča z Arijem, nesrečna smrt ...
Natopila je v mnogih opernih vlogah, med drugim tudi kot Ifigenija iz dela Ifigenija na Tavridi.

Gre za nakit, ki ga je sopranistki v šestdesetih letih podaril njen mož. Najdražji kos nakita v zbirki je ogrlica, narejena iz diamantov in rubinov, za katero bo treba odšteti najmanj 115 tisoč evrov.

Sicer pa bo najdražji predmet na dražbi prstan z živomodrim diamantom v obliki hruške. Zanj naj bi iztržili več kot 3 milijone in dvesto tisoč evrov.

Življenje Marie Callas
Maria Callas se je rodila 2. decembra 1923 v New Yorku. Njena starša Evangelina Dimitriadis in George Kalogeropoulos sta bila grška priseljenca, ki sta v ZDA prišla avgusta leta '23. Njeno pravo ime je bilo Cecilia Sophia Anna Maria Kalogeropoulos. Ko se je mati leta 1937 vrnila v Grčijo, je Maria odšla z njo.

Študij glasbe in glasbeni začetki
Kmalu zatem je začela vaditi svoj glas na državnem konzervatoriju v Atenah pri Elviri de Hidalgo. Po treh letih napornega študija je leta 1940 Maria debitirala v opereti Boccacio.

Njen prvi večji uspeh je sledil dve leti kasneje, ko je nastopila v Tosci. Kmalu potem je zapustila Atene in Grčijo ter se vrnila v rojstno mesto, kjer je na avdicijah pogorela, dokler je menda niso poklicali iz operne hiše Metropolitan. V operi naj bi ji ponudili dve vlogi, ki pa naj bi jih Callasova zavrnila. Marii pa se je vseeno nasmehnila sreča, saj je nastopila v beneški operi, čez noč pa jo je hvalila celotna Italija.

Poroka in veliki, tudi grenki uspehi
Tri mesece po prvem uspehu, 21. aprila 1949, se je poročila s 30 let starejšim Giovannijem Battisto Meneghinijem. Leta so minevala in Maria je nastopila v La Scali, kasneje pa tudi v Metropolitanu. Leta 1950 se je zadnjič srečala z materjo, za katero je trdila, da jo je oropala otroštva. Tik pred njenim prvim nastopom pa je v Times izšel intervju z materjo, ki jo je prikazal kot nehvaležno hčer, zato jo je občinstvo tudi medlo sprejelo. Vseeno pa se je na koncu newyorška publika vdala in pevko nagradila z ovacijami, tako da se je morala na odru prikazati šestnajstkrat in se občinstvu prikloniti.

Ari Onassis in odpoved glasu
Leta 1958 je pevki glas prvič odpovedal, leto kasneje pa je spoznala Aristotla "Arija" Onassisa, s katerim je po ločitvi od moža imela burno devetletno zvezo, ta pa se je končala, ko se je grški bogataš poročil z vdovo J. F. Kennedyja, Jackie. Leta 1970 so operno pevko prvič odpeljali v bolnišnico, saj naj bi poskušala narediti samomor. Zadnjič je nastopila 11. novembra 1974 v japonskem Sapporu, od takrat v javnosti ni več pela.

Smrt slavne sopranistke
Arijeva smrt 15. marca 1975 je tudi delno vplivala na to, da se je Maria vedno slabše počutila, dokler ni v Parizu 16. septembra 1977 umrla. Pokopali so jo tri dni kasneje na pokopališču Pere Lachaise, spomladi 1979 pa so njen pepel raztresli v Egejsko morje.