Jane Fonda je goste pozdravljala iz svoje lože. Foto: EPA
Jane Fonda je goste pozdravljala iz svoje lože. Foto: EPA

Dogodka, ki predstavlja zimsko družabno dogajanje avstrijske smetane, se je udeležilo okoli 5000 izbrancev, ki so za vstopnice plačali vrtoglave zneske – najcenejša je bila namreč 350 evrov (35 več kot nazadnje), najprestižnejše (za ložo) pa so se prodajale po 23.000 evrov. Ples je sicer tradicionalno dobrodelen, saj del izkupička od vstopnic namenjajo socialno ogroženim.

Med povabljenci je bil tudi avstrijski državni vrh, vključno s predsednikom Alexandrom Van der Bellnom in kanclerjem Karlom Nehammerjem, častna gostja pa je bila letos ameriška zvezdnica in okoljska aktivistka Jane Fonda. 85-letnica je sicer dan pred dogodkom poskrbela za kar precej nelagodja organizatorjev, ko je na novinarski konferenci brez dlake na jeziku povedala, da je ponudbo sprejela le zato, ker potrebuje denar, pa še tega ne bi storila, če bi vedela, da je med sponzorji dogodka tudi naftna družba ÖMV. "Odkrila sem, da je avstrijska družba OMV eden od sponzorjev plesa," je dejala. "Žal mi je, da to slišim. Ta podjetja so kriminalna, ubijajo ljudi, ubijajo naš planet," je bila ostra.

Ob tem je poudarila, da si želijo tovrstna podjetja s takšnimi sponzorstvi oprati ime in postati družbeno sprejemljiva. "Tega ne moremo dovoliti. Dunajska opera je fantastična, zato poskrbite, da preneha prejemati podporo naftne industrije," je pozvala organizatorje dogodka.

Fonda na novinarski konferenci z Richardom Lugnerjem. Foto: AP
Fonda na novinarski konferenci z Richardom Lugnerjem. Foto: AP

Fonda "prestara, da bi plesala"

Tradicionalno je častna gostja spremljevalka avstrijskega podjetnika Richarda Lugnerja, pri čemer pa je Fonda priznala, da se ob sprejetju vabila ni zavedala, da gre za ples. "Mislila sem, da grem v opero," je na konferenci iskreno povedala z dvema oskarjema nagrajena igralka in izključila možnost, da bi se s svojim 90-letnim gostiteljem tudi zavrtela na plesišču. "Imam umetno ramo, kolka in koleni. Stara sem in lahko razpadem," je dejala v šali.

Fonda je tako operni ples spremljala iz lože, nekajkrat pomahala oboževalcem in se nasmehnila fotografom. Po poročanju avstrijskih medijev je vzdušje večkrat ovekovečila tudi sama, z mobilnim telefonom.

Za kulturni program so poskrbeli baletni plesalci dunajske državne opere, tenorist Andreas Schager, sopranistka Camilla Nylund in violinistka Lidia Baich.

Letos se je družbi predstavilo 144 parov, ki so plesali na
Letos se je družbi predstavilo 144 parov, ki so plesali na "obvezne" skladbe, kot so Chopinova poloneza v A-duru, varšavska polka Johanna Straussa in seveda njegov valček Na lepi modri Donavi. Foto: EPA

Operni ples v dunajski državni operi prirejajo že od 19. stoletja, v takšni obliki kot danes pa je zaživel po 2. svetovni vojni. Tradicionalno poteka na t. i. debeli četrtek, v zadnjih sedmih desetletjih pa je odpadel le trikrat – leta 1991 zaradi zalivske vojne ter lani in predlani zaradi pandemije. Za avstrijsko družbeno elito je dogodek tudi priložnost za predstavitev debitantk in debitantov družbi. Letos se je predstavilo 144 parov.