Rob in Marcela Wild, ki živita v Južni Afriki, sta prejšnji teden kupila praznično drevo in ga v petek z družino okrasila. Le nekaj ur pozneje sta opazila, da pod drevesom sedijo mačke in nepremično gledajo nekam med veje. "Mačke so gledale med veje in žena je rekla, da se najbrž tam skriva kakšna miš," je za CNN v torek pojasnil 55-letni Bob, sicer Britanec, ki že 18 let živi v Južni Afriki.

A ko je natančneje pogledal med drevesne veje in vejice, je na njih zagledal kačo. Družina je takoj poklicala poklicne odstranjevalce kač. Klicu se je odzval strokovnjak za tovrstne plazilce, Gerrie Heyns, ki je po fotografijah, ki so mu jih poslali Wildovi, presodil, da gre za kačo vrste boomslang, drevesno kačo, ki je zelo strupena. Družini je naročil, naj se ne približujejo drevesu, a naj kačo vseeno skrbno opazujejo, dokler ne pride. K sreči se je kača očitno na drevesu dobro počutila, saj se v dveh urah ni premaknila z njega, je razložil Wild.

Heyns jo je nato z orodjem varno spravil z drevesa in nato (z ustrezno opremo) prijel ter pokazal družini. "Ko sem jo obvladal, je družina pristopila in si jo ogledala. Kača ni niti poskusila ugrizniti ali se braniti, saj ji nisem dal nobenega razloga, da bi se počutila ogroženo. Za otroka se je tako dogodek iz strašljivega spremenil v vznemirljivega," je za CNN razložil Heyns.

Kot predvideva, se je kača v iskanju hrane najbrž približala hiši in se splazila v notranjost, ko jo je nekaj prestrašilo, pa se je hitro skrila med najbližje veje.

Po njegovi oceni je šlo za od 1,3 do 1,5 metra dolgo samico, ki jih je v okolici kar precej, a ker gre za živali, ki se hitro prestrašijo, jih zato le redko opazijo. Poudaril je, da so boomslangi resda zelo strupeni (njihov ugriz povzroči hudo motnjo strjevanja krvi, zaradi česar lahko tudi odrasel človek hitro izkrvavi), a po drugi strani zelo redko koga napadejo. Kot je še razložil, ga je v osmih letih profesionalnega lovljenja teh kač le ena ugriznila, pa še to zgolj zato, ker je bila predtem ustreljena in se je vedla obrambno.

Najdenko je nato Heyns odnesel domov, kjer jo je namestil v terarij, naslednji dan pa izpustil nazaj v njen življenjski prostor, je še poročal CNN.