Največji numizmatiki bodo za kovanec odšteli tudi 945 britanskih funtov, kar je približno 1122 evrov. Foto: Reuters
Največji numizmatiki bodo za kovanec odšteli tudi 945 britanskih funtov, kar je približno 1122 evrov. Foto: Reuters

V obtok danes prihaja okoli tri milijone kovancev za 50 penijev, pozneje letos pa še sedem milijonov. Na kovancu v angleščini piše: "Mir, blaginja in prijateljstvo z vsemi narodi. 31. januar 2020".

Britanska javnost se je na spominski kovanec odzvala različno. Nekateri zagovorniki obstanka Združenega kraljestva v Evropski uniji so tako že napovedali, da ga ne bodo sprejeli, če jim ga bodo v trgovini ali drugje hoteli dati.

Pisatelj Sir Philip Pullman je na svojem Twitterju celo pozval k bojkotiranju kovancev, saj v besedilu manjka ‘oxfordska vejica’. Ta se uporablja za predzadnjo besedo pri naštevanju treh ali več elementov. Zapis bi se tako moral glasiti: "Mir, blaginja, in prijateljstvo z vsemi narodi. 31. januar 2020". Številni se s Pullmanom niso strinjali, saj trdijo, da uporaba omenjene vejice ni obvezna.

Vlada v Londonu je nameravala spominski kovanec izdati že 31. oktobra lani, ko je bil predviden brexit. Ker je bil datum izstopa preložen na 31. januar, so morali spominske kovance pretopiti in narediti nove, poročajo britanski mediji.

Kraljeva kovnica (The Royal Mint) bo kovance dala tudi v prodajo, največji numizmatiki pa bodo za 50 penijev (približno 60 centov) odšteli med 10 in 945 britanskih funtov (med 12 in 1122 evrov).