Razprava v parlamentu je bila na trenutke čustvena. Foto: Reuters
Razprava v parlamentu je bila na trenutke čustvena. Foto: Reuters

Britanski parlament je sporazum že potrdil, pred dnevi pa so ga podpisali predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Boris Johnson.

Pred glasovanjem o zgodovinski odločitvi so v razpravi odmevali izrazi žalosti ter zagotovila, da bodo pogrešali Britance in da bodo ostali dobri prijatelji.

Evropski poslanci in poslanke so sporazum potrdili s 621 glasovi, 49 jih je bilo proti, 13 pa je bilo vzdržanih. Po glasovanju so zapeli staro škotsko pesem slovesa Auld Lang Syne.

To je skoraj zadnje dejanje pred brexitom, ki se bo zgodil v petek opolnoči. Sporazum morajo namreč potrditi še članice Unije s kvalificirano večino.

"Vedno vas bomo imeli radi"

"Le v agoniji slovesa se zavemo globine ljubezni," je predsednica Evropske komisije v razpravi citirala angleško pisateljico George Eliot. "Vedno vas bomo imeli radi. Ne bomo daleč. Naj živi Evropa," je še dejala.

Ursula von der Leyen je spomnila tudi na neomajno stališče sedemindvajseterice, da je britanski dostop do trga EU-ja sorazmeren s stopnjo britanske usklajenosti z evropskimi pravili, kar je vznemirilo zagovornike brexita v plenarni dvorani.

Predstavnik parlamenta za brexit Guy Verhofstadt je opozoril, da je brexit poraz Unije, ki se mora naučiti svojo lekcijo, in sicer da je potrebna korenita reforma EU-ja. To po njegovih besedah pomeni Unijo brez izjem.

Evropski poslanci in poslanke potrdili dogovor o brexitu

Sicer pa je bilo v čustveni in zgodovinski razpravi iz štirih največjih političnih skupin v parlamentu slišati številne izraze obžalovanja in žalosti, nekateri britanski evroposlanci so bili na robu solz.

Da je brexit "ogromna napaka" ter da Britanci zapuščajo edinstveno institucijo in enega največjih projektov, je poudaril vodja desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber, ki je tudi ponovil Verhofstadtovo svarilo o lekciji brexita.

To je "zelo žalosten dan za Evropo", je dejala vodja socialdemokratov (S&D) Iratxe García Pérez in Britancem obljubila, da jih bodo sprejeli odprtih rok, če se bodo odločili vrniti.

Predstavnica liberalcev (RE) Nathalie Loiseau je zaradi izjemnosti trenutka izjemoma govorila angleško. "Pogrešali vas bomo," je poudarila in poudarila, da se tisti, ki mislijo, da je naslednja postaja uničenje Evrope, močno motijo.

Britanska evroposlanka iz vrst Zelenih Molly Scott Cato se je na koncu svojega zadnjega nagovora razjokala, čemur so sledili bučen aplavz in objemi kolegov.

Nigel Farage zmagoslavno zapušča Evropski parlament, v katerega je bil prvič izvoljen leta 1999, pri čemer se je od vsega začetka prizadeval, da bi Združeno kraljestvo zapustilo Evropsko unijo. Na poslovilni novinarski konferenci je poudaril:
Nigel Farage zmagoslavno zapušča Evropski parlament, v katerega je bil prvič izvoljen leta 1999, pri čemer se je od vsega začetka prizadeval, da bi Združeno kraljestvo zapustilo Evropsko unijo. Na poslovilni novinarski konferenci je poudaril: "Velika Britanija je prevelika za izsiljevanje." Foto: Reuters

Skrajni desničarji veseli

Vsi pa niso delili žalosti. V skrajno desni skupini Identiteta in demokracija (ID) so dejali: "Kakšno čudovito popoldne. Kakšen srečen dan."

Daniel Hannan iz vrst evroskeptičnih Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) je poudaril, da se je EU znebil slabega najemnika, pridobil pa je dobrega soseda.

V levici so opozorili, da mora biti brexit dramilo, da je treba na prvo mesto postaviti ljudi in planet, saj bodo sicer Veliki Britaniji sledile še druge članice Unije.

Slovo 73 britanskih evroposlancev

Z brexitom se poslavlja 73 evropskih poslancev iz Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Število evropskih poslancev se tako zmanjšuje s 751 na 705. 27 sedežev se namreč porazdeli med štirinajst članic Unije, ki so zdaj preslabo zastopane glede na njihovo velikost. Preostalih 46 sedežev pa ostaja kot rezerva za prihodnje širitve ali za primer uvedbe nadnacionalnih list.

Za odhajajoče britanske evroposlance veljajo enaka pravila kot za vse druge evropske poslance ob koncu mandata. Vrniti morajo izkaznice in izprazniti pisarne. Medtem ko so se od pisarn v Strasbourgu že poslovili, lahko v Bruslju to storijo do 7. februarja, so pojasnili v službi Evropskega parlamenta za medije. Lahko pa pridobijo posebne izkaznice za nekdanje evroposlance.

Zastave v skladišče protokola, ena pa v muzej

Z brexitom, ki se bo zgodil v petek opolnoči, bodo v parlamentu z vidnih mest odstranili vse britanske zastave, ki se selijo v protokolarno službo za prihodnjo uporabo v primeru visokega britanskega obiska. Ena od njih pa bo romala v bližnjo Hišo evropske zgodovine, kjer bo pričala o tem "nesrečnem delu zgodovine EU-ja", so še pojasnili v parlamentu.

Do konca leta bi morala Velika Britanija z Brusljem uskladiti nov sporazum, ki bo nadomestil začasno ureditev, ki dejansko s 1. februarjem ne bo spremenila veliko.

Farage: Bitka med globalizacijo in populizmom

Britanski evroposlanec in vodilni zagovornik brexita Nigel Farage je izrazil prepričanje, da bo brexit začetek konca "nedemokratičnega" evropskega projekta. V svetu se bije zgodovinska bitka med globalizacijo in populizmom, "morda sovražite populizem, vendar pa je ta vse bolj priljubljen," je dejal.