Združeno kraljestvo bo vsaj do konca leta ohranilo vse koristi notranjega trga, carinske unije in drugih evropskih politik. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Združeno kraljestvo bo vsaj do konca leta ohranilo vse koristi notranjega trga, carinske unije in drugih evropskih politik. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Zdaj mora sporazum ratificirati še Evropski parlament, ki bo to predvidoma storil v sredo. Nato bodo v četrtek dogovor potrdili še veleposlaniki držav članic pri EU-ju, tako da bo lahko Združeno kraljestvo EU zapustilo z dogovorom v petek, 31. januarja, so sporočili iz Evropskega sveta.

"Stvari se bodo zagotovo spremenile, vendar pa bo naše prijateljstvo ostalo. Začenjamo novo poglavje kot partnerji in zavezniki," je na Twitterju sporočil Michel. "Nestrpno pričakujem, da bomo skupaj pisali to novo stran," je dodal.

Postopek potrjevanja sporazuma v Združenem kraljestvu se je zaključil že v četrtek, ko je kraljica Elizabeta II. podpisala zakon o izstopnem sporazumu. Britanski parlament je zakon, s katerim so sporazum uzakonili, sicer potrdil v sredo.

Ločitveni sporazum pokriva pravice državljanov, finančno poravnavo in vprašanje meje na irskem otoku ter opredeljuje prehodno obdobje, ki bo predvidoma trajalo do konca leta 2020 in ga je mogoče podaljšati za največ dve leti. V tem času bo Združeno kraljestvo ohranilo vse koristi notranjega trga, carinske unije in drugih evropskih politik. Zato bo tudi moralo spoštovati vso evropsko zakonodajo, ne bo pa sodelovalo pri odločanju. V prehodnem obdobju morata strani doseči dogovor o prihodnjih odnosih.