Na začetku svoje kariere je bila Marilyn Monroe model. Foto: AP
Na začetku svoje kariere je bila Marilyn Monroe model. Foto: AP

V pismu, dolgem dve strani, pokojna ameriška igralka Marilyn Monroe navede razlog, zakaj se ni udeležila obiska ameriške baze vojnega letalstva na Grenlandiji. Kriva naj bi bila bolezen, v pismu pa tudi obljubi, da bo vojake obiskala ob prvi priložnosti: "Veliko bolj kot vi sem razočarana, da za novo leto ne morem biti z vami. Vendar je dejstvo, da sem bolna, in da mi zdravnik ne dovoli priti. A takoj ko bom lahko, bom prišla," je napisano v pismu, poroča portal Art Daily.

Njen obisk je bil sicer del turnej ameriške neprofitne ustanove United Service Organization, ki so se začele med drugo svetovno vojno in bile namenjene izboljšanju vzdušja med vojaki.

"Marilyn Monroe je povzdignila koncept hollywoodske starlete na višjo raven – vnemala je moška srca po vsem svetu," je dejal Garry Shrum iz dražbene hiše Heritage Auctions in dodal, da so bili njeni nastopi v vojaških bazah velik dogodek. Kadar ni mogla priti, naj bi zavladalo neznansko razočaranje: "Da si je vzela čas in pismo napisala ročno, je izjemno. Priča, da je bila njena lepota globlja od tega, kar je mogoče videti na fotografijah in v filmih," je še povedal.

Poleg pisma še biserna ogrlica in dokument iz leta 1946

Dražbena hiša pričakuje, da bo za pismo iz leta 1954 mogoče iztržiti več kot 17 tisoč evrov. Nastalo je namreč med obdobjem dveh njenih najpopularnejših filmov: Moški imajo raje plavolaske (1953) in Sedem let skomin (1955).

Poleg pisma bo v ponudbo vključena tudi njena biserna ogrlica. Njeno vrednost ocenjujejo na več kot 4200 evrov, prodajali pa jo bodo skupaj s fotografijo, na kateri ogrlico nosi v obleki brez naramnic.

Ponudili bodo tudi dokument iz leta 1946, ko je bila kariera Marilyn Monroe še v povojih. Nanj se je podpisala s svojim pravim imenom Norma Jeane Dougherty, s podpisom pa se je za 15 dolarjev odpovedala avtorskim pravicam fotografij, ki jih je posnel Paul Parry.