Loterijsko igro Powerball igrajo v 45 ameriških zveznih državah, v Washingtonu DC, Portoriku in na Ameriških Deviških otokih. Ena srečka stane dva dolarja, a je verjetnost, da posameznik zadene glavni dobitek, izjemno majhna, ena proti skoraj 300 milijonom. Foto: AP
Loterijsko igro Powerball igrajo v 45 ameriških zveznih državah, v Washingtonu DC, Portoriku in na Ameriških Deviških otokih. Ena srečka stane dva dolarja, a je verjetnost, da posameznik zadene glavni dobitek, izjemno majhna, ena proti skoraj 300 milijonom. Foto: AP

John Cheeks iz Washingtona je 6. januarja lani kupil srečko za loterijo Powerball. Žrebanja, ki je bilo naslednji dan, si ni uspel ogledati, je pa dva dni pozneje pogledal na spletno stran loterije in ugotovil, da so (domnevno) izžrebane številke enake tistim, ki jih je izbral sam, torej, da je zadel 340 milijonov ameriških dolarjev.

Svoje sreče ni razglašal naokoli, pravi, poklical je le najboljšega prijatelja: "Malo sem se vznemiril. A nisem kričal od navdušenja, nisem vpil. Samo prijatelja sem poklical in fotografiral srečko, kot mi je priporočil. Nato sem šel spat." A naslednji dan, ko se je odpravil na loterijo, da bi uredil vse, kar je potrebno, je doživel hladno prho – na loteriji so ga namreč zavrnili, češ da številke niso prave.

Kot pojasnjuje Cheeks v tožbi, ga je zaposleni grdo obravnaval in mu rekel: "Ta srečka je ničvredna. Kar v koš za smeti jo vrzite." "Debelo sem ga pogledal in ga vprašal, zakaj bi jo vrgel v koš, pa mi je rekel: 'Da, kar stran jo vrzite. Nič ne boste dobili. Tamle je koš za smeti,'" v tožbi navaja Cheeks.

Besni nesojeni dobitnik pa je storil nekaj drugega: srečko je shranil v bančni sef, najel odvetnika in vložil tožbo proti loteriji Powerball, združenju ameriških loterij in pogodbenemu izvajalcu Taoti Enterprises, ki skrbi za spletno stran loterije, poroča ameriška televizijska mreža NBC.

Številke so si izmislili programerji, morale bi biti objavljene le na testni strani

Kot je po poročanju omenjene televizije razvidno iz sodnih dokumentov, se je napaka zgodila pri družbi Taoti. Projektna vodja v družbi Brittany Bailey je pojasnila, da so 6. januarja 2023 testirali na novo uvedene spremembe časovnih območij na spletni strani. Ob 12.09 so namesto na testni spletni strani, namenjeni zgolj razvijalcem, izmišljene zmagovalne številke pomotoma objavili na pravi spletni strani loterije. A tega – kljub dejstvu, da je bilo žrebanje šele naslednji dan – ni nihče opazil. 8. januarja 2023, ko je Cheeks preverjal številke, so bile na spletni strani loterije mesta Washington objavljene tako prave izžrebane številke kot izmišljene. Napako so ugotovili šele 9. januarja in testne številke umaknili, je v izjavi pojasnila Bailey.

"Zatrjujejo, da je napako naredil podizvajalec. A za zdaj nisem videl še nobenega dokaza za to," pa nasprotno pravi Cheeksov odvetnik Richard Evans in dodaja: "A četudi je bila storjena napaka, je bolj pomembno vprašanje, kaj bodo glede tega storili zdaj."

Bo tožba uspela zaradi precedensa iz Iowe?

Prepričan je namreč, da obstaja sodni precedens, ki njegovi stranki omogoča izplačilo celotnega dobitka. Novembra lani je namreč podobno napako storila loterija v zvezni državi Iowa. Zaradi "človeške napake" so na spletni strani objavili napačne dobitne številke, a ker je šlo za manjši znesek (od štiri do 200 ameriških dolarjev) so dobitke izplačali tudi tistim, ki so imeli na svojih srečkah napačne številke. "Napako so priznali in dobitke izplačali," je v pogovoru za NBC poudaril Evans in izrazil prepričanje, da bi morala loterija v Washingtonu DC storiti enako tudi za njegovo stranko.