Okoli 2500 taksije je zapuščenih. Foto: AP
Okoli 2500 taksije je zapuščenih. Foto: AP

Tajski vozniki taksijev so zaradi pandemije covida-19 imeli precej škode. Strank je premalo, ponudnikov preveč, to pa se je odrazilo tudi na padcu prihodka. Veliko taksistov si tako ne more več privoščiti dnevnega stroška najema vozila, čeprav so zahtevani znesek prepolovili. Medtem ko so nekateri zato preprosto odšli, so se lani drugi vrnili domov na podeželje, za seboj pa pustili ogromno taksijev. "Nekateri so avtomobile pustili tudi na bencinskih črpalkah in nas poklicali, da jih prevzamemo," je povedal Tapakorn Asavalertkul, direktor taksi podjetij.

Pri oskrbi vrtov se osebje izmenjuje. Foto: AP
Pri oskrbi vrtov se osebje izmenjuje. Foto: AP

The Ratchapruk in Bovorn Taxi imata tako na ulicah Bangkoka trenutno le 500 avtomobilov, okoli 2500 pa jih brezdelno stoji v različnih predelih mesta. Obe podjetji sta tako v finančnih težavah, saj ne moreta odplačevati dolgov nakupa avtomobilov. Delavci, ki so se tako morali zadovoljiti z zmanjšanjem plače, so na rožnatih taksijih uredili miniaturne vrtove – na strehah so črne plastične vreče za smeti raztegnili čez bambusove okvirje, dodali zemljo in zasadili raznolike poljščine, kot so paradižniki, kumare in stročji fižol, poroča AP.

Vrtovi niso nov vir dohodka

Čeprav so vrtički videti kot umetnina, ne pa parkirišče zapuščenih taksijev, je namen stvaritve opozoriti na stisko voznikov taksijev in operaterjev. Na novo ustvarjeni vrtovi, ki jih osebje oskrbuje izmenično, namreč ne ponujajo alternativnega sistema dobička. "Zelenjavni vrt je obenem protest in način, kako nahraniti moje zaposlene v teh težkih časih," je še priznal Thapakorn.

Poudaril je, da kljub večletnim političnim nemirom in veliki poplavi leta 2011 posel še nikoli ni bil tako katastrofalen. Vlada trenutno še ni ponudila neposredne finančne podpore, če pa kmalu ne bodo dobili pomoči, bosta podjetji, ki dolgujeta kar 52 milijonov evrov, v velikih težavah.