Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Tajska vlada upa, da bo nova pobuda prinesla 58 milijonov dolarjev dobička za jahtni turizem, hkrati pa oživila turistično industrijo, ki jo je pandemija močno prizadela.

Sorodna novica Tajska (skoraj) brez korone, a tudi brez turistov. Odpiranje šele maja?

Vsi, ki se bodo za karanteno na jahti ali manjši ladji za križarjenje odločili, bodo potrebovali negativni test na koronavirus. Plovilo bo zasidrano ob obali otoka Phuket, nekdaj eni najbolj priljubljenih turističnih destinacij v državi, kjer so svoj čas našteli do 50.000 obiskovalcev dnevno. Zdaj jih otok obišče le par sto.

V sklopu programa so že začeli sprejemati goste poskusne serije, skupno pa naj bi v "karantenskem pomorskem turizmu" sodelovalo sto ladij.

Vsi turisti morajo sicer nositi pametno zapestnico, ki meri telesno temperaturo in pritisk, hkrati pa prek GPS-a sledi lokaciji tistega, ki zapestnico nosi. Naprava lahko prenaša podatke tudi na morju, znotraj radija 10 kilometrov.

Tajska je iz države, ki se je bojevala s čezmernim turizmom, v času pandemije postala ena bolj turistično okrnjenih. Foto: Pixabay
Tajska je iz države, ki se je bojevala s čezmernim turizmom, v času pandemije postala ena bolj turistično okrnjenih. Foto: Pixabay

Karantena na plaži?

To sicer ni prvi poskus oživljanja turizma z obeti "mikavnejšega preživljanja karantene" – januarja so tajske oblasti predstavile program, po katerem lahko turisti karanteno preživijo na golfigrišču.

Ta jugovzhodna azijska država je močno odvisna od turizma, a je v prizadevanju za zajezitev pandemije marca lani popolnoma zaprla svoje meje, od oktobra pa jih postopoma odpira – a s 14-dnevno obvezno karanteno, ki pa za večino turistov preprosto ni sprejemljiva.

Vlada zato zdaj skuša najti neke kompromise postopnega odpiranja, a se, za zdaj, vsi zdijo kot brce v prazno. Tajski minister za turizem je dejal, da bo predlagal načrt, po katerem bi tujci karanteno lahko preživljali v priljubljenih turističnih destinacijah, vključno z obalnimi letovišči. Omenjeni načrt naj bi začeli izvajati aprila ali maja na najbolj priljubljenih območjih, kot so Phuket, Krabi in Chiang Mai.

Poleg tega oblasti razmišljajo tudi, da bi za obiskovalce, ki imajo potrdilo o cepljenju, karanteno skrajšali s 14 dni na en teden.