"Na spletu nikogar ne moti, če se včeraj nisem oprhal ali če smrdim. Ne obsojajo me, čutim se sprejetega," je pojasnil eden izmed sodelujočih v raziskavii. Foto: EPA

Tako je pokazala študija univerze v Daytonu, pobudnik raziskave, ameriški sociolog Art Jipson pa je pojasnil, da imajo na Facebooku brezdomci dostop do vseh vsebin, s čimer razvijajo občutek družbene pripadnosti, kar je nekaj, kar je močnejše od materialnih dobrin.

Jipson je odkril, da brezdomci spletnih družbenih omrežij ne uporabljajo samo za vzpostavitev podpornega omrežja, temveč tudi za reševanje vsakodnevnih problemov - kje jesti, kje najti mesto za spanje ali kje so različne socialne službe.

Za mnoge brezdomce spletna omrežja predstavljajo nekakšno zatočišče, kjer jih nihče ne obsoja. "Na spletu nikogar ne moti, če se včeraj nisem oprhal ali če smrdim. Ne obsojajo me, čutim se sprejetega," je pojasnil eden izmed sodelujočih.

Jipson se je za raziskavo odločil, ko se je v njegovo radijsko oddajo lani javil človek, ki je imel številko mobilnega telefona, ne pa tudi naslova. Stopil je v stik z brezdomcem in ta mu je povedal, da mobilnik uporablja za spletni omrežji Facebook in Twitter.