Biden v Yaoji Chaoganu avgusta 2011. Foto: Reuters
Biden v Yaoji Chaoganu avgusta 2011. Foto: Reuters

Med njimi tudi lastnik Yaoji Chaogana, preproste, ljudske restavracije v Pekingu, v kateri je leta 2011 obedoval Biden, takrat še podpredsednik Baracka Obame.

Kmalu po tem, ko je bil Biden razglašen za zmagovalca kaotičnih volitev, so se pred lokalom začele viti dolge vrste kitajskih jedcev v želji, da bi lahko poskusili tisto, kar je pred devetimi leti s petčlansko spremljevalno ekipo jedel prihodnji predsednik ZDA.

Biden je bil v lokalu s svojo spremljevalno ekipo in vnukinjo. Foto: Reuters
Biden je bil v lokalu s svojo spremljevalno ekipo in vnukinjo. Foto: Reuters

"Ko ljudje pripotujejo v Peking, naj si bo službeno ali turistično, si nočejo zgolj ogledati klasične turistične in zgodovinske zanimivosti, ampak si želijo tudi izkusiti tukajšnjo kulinariko. Ko so ljudje slišali, da je bil Biden v naši restavraciji, so prišli poskusit, kaj je jedel," je za CNN povedal lastnik Yao Yan.

Biden se je v lokalu ustavil nenapovedano. "Njegov prihod je naše goste presenetil in navdušil," se spominja Yao. "Podpredsednik Biden je bil zelo sproščen in šaljiv. Ljudje so mu občasno zaploskali. V veselje mu je bilo jesti s kitajskimi gosti. Predstavil jim je svojo vnukinjo, nato pa se fotografiral z njimi in malo pokramljal. Poskusil je naše jedi in jih tudi pokomentiral. Zdelo se mu je slastno."

Specialitete ni naročil

Specialiteta Yaoji Chaogana (v prevodu "Yaova pražena jetra") je chaogan, priljubljena pekinška enolončnica s prašičjimi jetri in drobovino.

A Biden ni zbral poguma zanjo, je pa s svojo ekipo naročil pet porcij zha jiang miana (rezancev s fižolovo pasto), 10 parjenih bombetk, strte kumare, nastrgan krompir in solato s sladkim krompirjem. Pozneje so podpredsedniku v čast na meni dodali "Bidnov meni" z vsemi jedmi, ki jih je naročil.

Utrinki z Bidnovega obiska na steni lokala. Foto: Reuters
Utrinki z Bidnovega obiska na steni lokala. Foto: Reuters

"Nisem bil razočaran, ker ni poskusil chaogana," je zatrdil Yao. "Chaogan je poseben. Domačini poznajo ta okus že od otroštva in so bolj navajeni nanj. Tisti, ki niso od tu, se morajo nanj privaditi."

"A vseeno, Biden zelo dobro pozna kitajsko gastronomsko kulturo, saj je naročil rezance s fižolovo pasto, ki so avtentična jed, predstavlja Peking."

Nudlasta diplomacija

Lokalni mediji so poročali, da se je Biden takrat opravičil, ker je zmotil kosilo preostalih gostov, za naročeno pa je plačal 100 juanov (13 evrov), od tega 20 juanov napitnine. Kitajski mediji so Bidnov postanek, ki je vzbudil veliko pozornosti, imenovali kar "nudlasta diplomacija".

"Veseli smo bili, da smo lahko predstavili gastronomsko kulturo naše države tujim prijateljem. Zelo počaščeni smo bili, da so lahko poizkusili našo kitajsko hrano. Dobrodošli kadar koli," je povedal Yao.

"Bidnov set". Foto: Reuters

Čeprav je obisk Bidnove ekipe trajal le 20 minut, je bilo to dovolj, da je Yaoji Chaogan dobil ogromno reklame. Družinska restavracija je leta 2012 odprla še drugo poslovalnico, danes imajo že tri, skleda rezancev pa se je z 9 juanov (1 evro) dvignila na 18 (2 evra).

Z Bidnovo zmago se je zanimanje za lokal vnovič močno okrepilo. Domačini in mediji se zgrinjajo vanj, da bi fotografirali steno s fotografijami z Bidnovega obiska in naročili Bidnov meni.

"Med Bidnovim obiskom sem bil še študent. Kdo bi si mislil, da bo devet let pozneje ta starejši gospod dosanjal svoje predsedniške sanje. Upam, da se bodo kitajsko-ameriški odnosi lahko zdaj kmalu otresli Trumpove dobe," je za China Times povedal eden od gostov.