Do obiska Bidna na KItajskem prihaja v času napetosti med državama zaradi ameriškega dolga. Foto: EPA
Do obiska Bidna na KItajskem prihaja v času napetosti med državama zaradi ameriškega dolga. Foto: EPA
Biden na Kitajskem

"To je po mojem mnenju ključ do svetovne gospodarske stabilnosti," je dejal Biden pred srečanjem s kitajskim podpredsednikom Ši Džinpingom. Ši, ki bo po pričakovanjih prihodnje leto nasledil Hu Džintaa na položaju generalnega sekretarja kitajske komunistične partije, leta 2013 pa še na položaju predsednika države, je dejal, da je boljše sodelovanje med največjima svetovnima gospodarstvoma ključno "v zapletenem in hitro spreminjajočem se svetu".

Dobre priložnosti za sodelovanje
"Kitajska in ZDA spreminjata način gospodarskega razvoja in strukturo svojih gospodarstev, kar državama ponuja dobre priložnosti za sodelovanje," je Ši dejal na srečanju z Bidnom. Predlagal je, da bi Washington in Peking "izboljšala vodenje svetovnega gospodarstva" prek skupine G20, Azijsko-tihomorskega foruma za gospodarsko sodelovanje (Apec) in v drugih okvirih.

Vprašanji Tajvana in Tibeta kalita odnose
"Ključ za zagotovitev zdravega in trdnega razvoja kitajsko-ameriških odnosov je medsebojno spoštovanje ključnih interesov," je poudaril Ši in dodal, sta Tajvan in Tibet ključna kitajska interesa, s katerima bi morali ravnati "preudarno in primerno, da bi se izognili škodovanju kitajsko-ameriškim odnosom". ZDA se morajo do 1. oktobra odločiti, ali bodo Tajvanu prodali lovska letala F-16.

Ši bo konec leta vrnil obisk
Glavna tema pogovorov med podpredsednikoma velesil so bile globalne finančne težave in vrednost kitajske valute. Pred pogovori je Kitajska, glavni posojilodajalec ZDA, zahtevala trdnejša zagotovila o ameriških ukrepih za zajezitev dolžniške krize.

Biden se je srečal tudi s predsednikom kitajskega ljudskega kongresa Vu Bangguojem, v četrtek pa ima na programu srečanje s predsednikom Hujem in premierom Ven Džiabaom. Po Kitajski bo Biden obiskal še Mongolijo in Japonsko. Ši bo konec leta obiskal Washington.

Biden na Kitajskem