Srečanje je petelina močno razburilo, kar je dal glasno tudi vedeti. Po nekaj minutah se je vrnil v gozd, tekač pa se je lahko odpravil naprej, je poročala Televizija Slovenija.

Tekača na Pokljuki presenetil divji petelin

Veliki ali divji petelin je precej redek, zato spada med zaščitene živali alpskega sveta. V TV Dnevniku so maja leta 2004 predstavili prav poseben primerek te živali – divjega petelina, ki se je nenavadno navezal na eno izmed koroških kmetij.

Na Koroškem nad 1000 metri nadmorske višine živi le približno 90 divjih petelinov. Lov nanje je prepovedan, lovci pa jih lahko občudujejo in presenetijo spomladi ob ženitvi, ko med petjem za nekaj časa oglušijo, so pred 16 leti dejali televizijski kolegi. Novinar Tomaž Ranc in snemalec sta od blizu opazovala petelina, ki je Končnikovo kmetijo v vasi Topla obiskoval več let zapored, kar je za te živali prava redkost.

Bojevit značaj je pokazal tudi snemalcu – na kakšen način, pa si lahko ogledate v spodnjem arhivskem videoposnetku.

Veliki petelin obiskuje kmetijo na Koroškem

Sobivanje gondole in petelina?

Divji petelin pa je zavrl tudi načrte v Kranjski Gori, kjer so želeli do vrha Vitranca potegniti smučišče in krožnokabinsko žičnico, postopki za pridobitev gradbenega dovoljenja pa so se močno zavlekli v iskanju soglasja med turističnim razvojem in varstvom narave – pri Vitrancu gre namreč za okolje, ki predstavlja življenjski prostor divjega petelina.

To je naša največja gozdna kura, ki je nekoč poseljevala večino Slovenije, zdaj je najpogostejša v sredogorju in živi nekje od 800 do 1600 metrov nadmorske višine. Simbol Kranjske Gore je njegov bratranec ruševec. Habitat divjega petelina je gozd, ki se z višino redči in tako pridobiva svetlobo. V njem je veliko jagodičevja.

Sorodna novica Bo smučarjem z Vitranca načrte prekrižal divji petelin?