Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Maja Tasič Demšar, Jelena Pirkmajer, Branko Uršič in predsednica Lenka Bajželj, je izmed 16 predlogov za nagrado oblikovanje leta soglasno izbrala čevlje za tek na smučeh Alpina Elite 3.0.

Odzivni čevlji in brezčasen plašč
To so najlažji in najbolj odzivni čevlji za tek na smučeh na svetu. Najbolj revolucionaren je zgornji del čevljev, inovativne gamaše namreč omogočajo vodoodpornost in dihanje in s tem ohranjajo noge suhe. Za oblikovanje so zaslužni Robert Križnar, Alpina in Andrej Šenk, Jure Miklavc in Studio Miklavc ter Silva Vitez. Čevlji so pred tem že prejeli oblikovalsko nagrado red dot.

Podelitev nacionalnih nagrad za oblikovanje in interier

V kategoriji brezčasno slovensko oblikovanje je zmagal plašč Cliche Prime modne oblikovalke Jelene Pirkmajer. Oblikovalka se pri svojem delu osredotoča na možnost, da se posamezni kosi oblačil kombinirajo znotraj kolekcije, pa tudi med različnimi kolekcijami, s čimer omogoča številne variante na isto temo.

Sorodna novica Kakšna mansarda - kuhinja in kopalnica kar sredi prostora

Lovorika interier leta je sestavljena iz dveh kategorij: javni interier in zasebni interier. Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Ana Gruden, Peter Gabrijelčič, Jurij Sadar in predsednica Kristina Dešman, se je odločala med 16 nominiranci.

Nagrada in posebna omemba žirije za javni interier
Podstrešno stanovanje Tivolska podjetja Kombinat je bilo nagrajeno v kategoriji zasebni interier. S centralno postavljenim kubičnim volumnom, ki je lapidarno postavljen v prostor, so avtorji razmejili posamezne funkcije prostornega mansardnega prostora in hkrati omogočili krožno gibanje po stanovanju, s čimer je zagotovljena fleksibilnost pri uporabi ambienta.

Projekt 31M2 avtorjev Urše Križman in Luke Fabjana. Foto: Studio Aina
Projekt 31M2 avtorjev Urše Križman in Luke Fabjana. Foto: Studio Aina

V kategoriji zasebnega interierja so posebno omembo žirije namenili projektu 31M2 avtorjev Urše Križman in Luke Fabjana iz Studia Aino. Arhitekta sta v na videz majhnem prostoru z uporabo pomične zavese uporabnikom omogočili različne scenarije uporabe ter hkrati občutek odprtosti ali predeljenosti in tako povezanosti oziroma zasebnosti.

Kongresni center Tehnolev. Foto: Odprte hiše/Janez Marolt
Kongresni center Tehnolev. Foto: Odprte hiše/Janez Marolt

Nagrada in posebna omemba žirije za javni interier
V kategoriji javni interier je žirija izbrala Tehnolev avtorjev Kosi in partnerji; Ognen Arsov, Ana Kosi, Žiga Rošer, Barbara Žunkovič ter umetnik Jure Markota. V nasprotju z dokončno določenim tlorisom, ki ne omogoča fleksibilnosti, so avtorji Tehnoleva z uporabo elementa pomične zavese vzpostavili možnost raznolikih ambientalnih razmer. Zavesa, ki je hkrati občasna ločnica med posameznimi prostori, je dekorativni element z Markotovo avtorsko grafiko. To je eden redkih primerov sodelovanja med arhitekti in likovnimi umetniki.

Posebno omembo žirije v kategoriji javni interier si je prislužil projekt Ljuba<3Drago - preobrazba avtobusa v mladinsko središče. Vodja projekta je Ksenja Perko iz Javnega zavoda Mladi zmaji, mladi soavtorji pa so Petra Dermota, Lea Dolinar, Petra Filipič, Matic Lesjak, Tana Logar, Timeja Liplin, Tina Ivnik, Zia Perko Rogelj, Evelin Radulović, Teja Samsa, Analina Štumberger, Eva Sešek, David Vavtar in Katarina Žniderič.

Projekt Ljuba<3Drago: preobrazba avtobusa v mladinski center. Foto: Zavod Big/Jon Žagar
Projekt Ljuba3Drago: preobrazba avtobusa v mladinski center. Foto: Zavod Big/Jon Žagar

Perspektivno industrijsko oblikovanje in arhitektura
Nagrado perspektivni so v kategoriji industrijsko oblikovanje prejeli Pami Prevolnik, Jernej Kapus in Denis Štajdohar ter skupina, ki so jo sestavljale Teja Bajec, Jana Slimšek, Sara Kresal, Andreja Terčelj in Suzana Čolić.

V kategoriji arhitektura so bili nagrajeni Andraž Keršič in Jakob Vrečko ter Damir Černec, v kategoriji modno oblikovanje pa Živa Červek, Klara Rešetič in Gašper Gajšek, Jan Sadek, Maja Vranjek in Valentina Kolander.

Zavod Big, ustanovitelj platforme BigSEE, ki sistematično raziskuje in nagrajuje kakovostno arhitekturno in oblikovalsko produkcijo iz Slovenije in jugovzhodne Evrope, bo nagrade BigSEE za zadnje leto podelil 22. oktobra.