Foto: EPA
Foto: EPA

Devet tapiserij, ki upodabljajo prizore iz evangelijev in dela apostolov, je za Sikstinsko kapelo naročil papež Leon X., izvezli pa so jih v Bruslju v sredini 16. stoletja po izvirnih predlogah italijanskega renesančnega mojstra.

Rafaelove predloge so kmalu postale vroča roba med evropskimi monarhi, ki so si zaželeli svojih različic. Med njimi je bil tudi Filip II., ki je naročil replike, še preden je leta 1556 postal španski kralj.

Čeprav so bile tapiserije na ogled od novembra, ob 500. obletnici Rafaelove smrti, pa se je težava z golobi pojavila šele v zadnjih tednih, poroča Guardian. Zaradi potrebe po zračenju galerije morajo odpirati okna, a s svežim zrakom pridejo tudi golobi.

Španski časopis ABC je objavil več fotografij, ki prikazujejo ptice, kako posedajo na tapiserijah in spuščajo iztrebke na tla galerije. Na eni od fotografij golob pozira nad Ozdravitvijo hromega človeka. Na drugi golob stopiclja po tleh, le nekaj centimetrov od tapiserije.

Vrhunske španske tapiserije celo boljše od vatikanskih

Iz španskega urada za narodno dediščino Patrimonio Nacional, ki je odgovoren za tapiserije in razstavo, so zagotovili, da nobena od tapiserij ni utrpela škode, da pa so izvedli "temeljito preiskavo" palače in niso našli nobenih gnezd znotraj stavbe.

Foto: AP
Foto: AP

Prav tako so namestili dve ultrazvočni napravi, ki naj bi odganjali ptice od tapiserij.

Tapiserije Filipa II. naj bi bile med najbolje ohranjenimi od vseh, izvezenih po Rafaelovih predlogah, celo bolje kot tiste v Vatikanu.

"Za njihovo izjemno kondicijo se lahko zahvalimo vrsti dejavnikov," navaja Patrimonio Nacional. "Kot prvo, so obrtniki v Bruslju uporabili trpežna vlakna in visokokakovostne naravne barve, ker ni kovinskih niti, pa tudi oksidacije in rje ni."

Nekatere od preostalih replik imajo precej manj sreče. Tiste, izvezene za francoskega kralja Franca I. Francoskega, so bile denimo uničene med francosko revolucijo, medtem ko so tiste od kralja Henrika VIII. pristale v Berlinu in so bile uničene med vojno leta 1945.