Tudi krokodili so lahko domači ljubljenčki. Foto: EPA
Tudi krokodili so lahko domači ljubljenčki. Foto: EPA
Pitonka pazi na jajca.
Pitoni se velikokrat izmuznejo gospodarjem, iskanje pa je običajno težavno. Foto: EPA

Japonski uradniki so se za tovrsten ukrep odločili zaradi vrste nesrečnih dogodkov, v katere so bile vpletene nevarne živali, ki so ušle gospodarjem in tavale po ulicah ali podzemlju gosto naseljenih mest.

Nekaj razvpitih primerov izginulih ljubljenčkov se je znašlo celo na prvih straneh časopisov. Neki Japonec je pred časom svojega pitona peljal na sprehod v park in, medtem ko je moški zadremal, je piton izginil. Japonec je nato pred televizijskimi kamerami izjavil: "Presenečen sem, da je kar odšel. Preprosto se mi ni zdel take vrste kača, ki bi kar odtavala."

Policisti imajo z ubežniki veliko dela
Samo prejšnji teden so policisti v distriktu Kanagava, zahodno od Tokia, lovili legvana in skoraj meter dolgega kuščarja neke redke vrste, v središču Tokia pa je neka ženska v omari našla v klobčič zvitega pitona.

Okolijsko ministrstvo tako že pripravlja zakon, ki bo lastnike obvezal, da bodo potencialno nevarnim zverinicam pod kožo vsadili mikročip, s pomočjo katerega bodo pobegle ali izgubljene živali hitreje izsledili.

V zadnjih letih si vse več Japoncev namesto psa ali mačke za domačega ljubljenčka raje izbere velike plazilce, ki slovijo kot čiste in mirne živali, s katerimi ni veliko dela. V marsikaterem stanovanjskem bloku prenaseljenih japonskih velemest so psi in mačke celo prepovedani, tudi zato ker v okolici ni prostora, kjer bi jih lastniki sprehajali.