Robotski pes, po imenu Spot, je bil oblikovan predvsem za domača opravila. Foto: Reuters
Robotski pes, po imenu Spot, je bil oblikovan predvsem za domača opravila. Foto: Reuters

Potem ko si je newyorška policijska uprava lani od Boston Dynamicsa, ameriškega podjetja za inženiring in robotiko, izposodila robotskega psa po imenu Digidog, se je pohvalila, da bo reševal življenja, ščitil policiste in zagotavljal, da bodo ti varni. Robotski najboljši prijatelj človeka je lahko hodil po stopnicah, videl v temi, oblikovan pa je bil za nujne in izredne situacije, ki pa bi bile prenevarne za človeške policiste.

Pasjega robota, ki se je s pomočjo umetne inteligence orientiral sam, za preiskovanje območja pa je imel nameščene kamere in tako posnetke sočasno pošiljal, so večkrat tudi uporabili.

Digidog je pomagal pri aretaciji oboroženega moškega na Manhattnu, prav tako so njegove usluge izkoristili, ko so sumili, da so oboroženi moški zajeli talca. Policisti so ga tako poslali v dom, kjer naj bi bili kriminalci, hiša pa se je izkazala za prazno. Uporaba robota je v tem primeru vzbudila zaskrbljenost glede zasebnosti, poroča New York Times.

Poleg prebivalcev so se robotskemu kosmatincu uprli tudi politiki

Veliko prebivalcev New Yorka je nov pomagač, ki je sicer vreden kar 75.000 ameriških dolarjev (okoli 62.000 evrov), odbijal. Neprijetna jim je bila predvsem odsotnost obraza in ideja samodejnega policijskega delovanja. Nekatere je tehnologija spominjala na distopični film Robocop in serijo Black Mirror, robotski pes pa je tako postal tarča javne kritike.

Nima obraza, ima pa kamere in je priročen. Foto: Reuters
Nima obraza, ima pa kamere in je priročen. Foto: Reuters

Nasprotniki so vztrajali, da naprave, kot je robotski policijski pes, predstavljajo nadaljnjo militarizacijo organov kazenskega pregona. Čeprav naj bi najem teh naprav sicer trajal do avgusta, policijska uprava pa je načrtovala, da bo do takrat preizkušala zmožnosti novih pridobitev, so se odločili preizkusno dobo predčasno končati in preklicati pogodbo s stvariteljem Digidoga. Newyorška policija je morala upokojiti vse tovrstne naprave.

Ustvarilo ga je podjetje Boston Dynamics. Foto: Reuters
Ustvarilo ga je podjetje Boston Dynamics. Foto: Reuters

Alexandria Ocasio-Cortez, članica kongresa Združenih držav Amerike, je Digidoga označila za talni letalnik in tako obliko robotskega nadzora. Kongresnik Ritchie Torres je napovedal zakon, ki bi policijske uprave prisilil, da če prejmejo zvezna sredstva, prijavijo kakršno koli rabo nadzorne tehnologije, newyorški svetnik Ben Kallos pa je marca predstavil "No Killer Robots Act", ki naj bi stremel k povečanju preglednosti policijske rabe tovrstne tehnologije. Čeprav robot ni bil opremljen z orožjem, so v njegovi pisarni dejali, da ni nobenega posebnega pravila, ki bi to preprečevalo. "Uspavanje" Digidoga je podprl tudi Bill Neidhardt, predstavnik newyorškega župana.

Digidog ni zloben

Razvijalci pri podjetju Boston Dynamics še vseeno vztrajajo, da naj roboti ne bi bili ustvarjeni za nasilne namene. "Niso oblikovani z namenom, da bi se uporabljali za orožje, povzročanje škode ali ustrahovanje ljudi in živali," je dejala govornica za Boston Dynamics. John Miller, namestnik direktorja policijske uprave za inteligenco in boj proti terorizmu, pa meni, da je Digidog postal žrtev politike in slabih informacij, ljudje so ga neupravičeno prikazali kot nekaj zlobnega.