Tako samodejni kot vodeni letalniki pomenijo novost, ki odpira številna varnostna in organizacijska vprašanja. Foto: EPA
Tako samodejni kot vodeni letalniki pomenijo novost, ki odpira številna varnostna in organizacijska vprašanja. Foto: EPA

Podjetje Wing je v preizkusnem obdobju dostavljalo hrano, pijačo in zdravila brez recepta, regulatorji pa so natančno preučili vplive letečih dostavnikov na varnost v zračnem prostoru. V torek so podjetju uradno podelili licenco, ki mu prinaša status letalske družbe.

Kot so pojasnili v Zvezni upravi za zračni promet (FAA), dostava z brezpilotnimi letalniki zastavlja vprašanja v povezavi z varnostjo, hrupom in zasebnostjo. Prepričani so, da bo Wing uspešno naslovil vse izzive, bo pa stalno podvržen strogemu nadzoru.

"Podelitev licence, ki bo omogočala dostavo, predstavlja pomemben korak na poti k integraciji letalnikov v naše gospodarstvo," je ob podelitvi licence poudarila državna sekretarka za promet Elaine Chao.

Naročilo izdelkov, ki jih dostavljajo brezpilotniki, poteka prek mobilne aplikacije. Naročeno naložijo na letalnik, ki nato odleti do destinacije in prek posebne vrvi paket spusti pred hišo.
Sredi meseca je podjetje Wing licenco za komercialno dostavo prejelo tudi v Avstraliji, natančneje za del Canberre. Glavna razlika pri avstralski licenci je v tem, da morajo biti letalniki tam pilotirani, in ne avtonomni. Wing leteče dostavnike testira tudi na Finskem, kjer pa regulatorjev očitno še ni prepričal.