Unicode Consortium, neprofitna korporacija, ki se ukvarja z razvijanjem standardov, ki prispevajo k internacionalizaciji programske opreme, sprejema, katere ikone in emodžiji so sprejemljivi za uporabo, pred tem pa vedno javno objavi osnutke in tako omogoči morebitne komentarje javnosti. Od proizvajalcev naprav je sicer odvisno, kdaj bodo uporabnikom novi emodžiji tudi dejansko na voljo.

Unicode, ki se ukvarja tudi s standardom za kodiranje znakov v računalništvu, teži k ponujanju večje raznolikosti in pestrosti nabora emodžijev, med drugim tudi spolno nevtralno možnost. Tako se trudi, da vsak emodži ponuja tako v moški in ženski kot tudi v spolno nevtralni različici, uporabniku pa želi dati možnost, da izbira tudi med različnimi poltmi.

17. julija se praznuje svetovni dan emodžijev, tako pa so luč sveta ugledali tudi predlogi za najnovejše pridobitve v svetu čustvenčkov, ki jih je sicer ilustrirala Emojipedia, nov paket pa bodo uporabniki naprav lahko začeli uporabljati prihodnje leto, poroča Guardian.

Spolno nevtralni ples bi bil lahko breakdance

Prek emodžijev bosta zdaj zastopani tudi trans in nebinarna nosečnost, tako se je med ikonami pojavil noseč moški, "princu" in "princesi" pa se kot spolno nevtralna pripadnica kraljeve družine pridružuje "oseba s krono". Dopolnila, ki so podobna tistemu, ki je uporabnikom omogočil, da izbirajo med ženskim in moškim poraščenim obrazom, pa naj bi pomenila, da bodo imeli skoraj vsi emodžiji samodejno spolno nevtralno možnost.

Nekateri bodo vseeno ostali brez spolno nevtralne možnosti – večinoma gre za primere, v katerih ni jasno, kaj zahteva primeren pristop. Mednje spadata tudi emodžija plesalca in plesalke flamenka, pogovarjajo pa se o več možnostih.

Ena izmed njih tako vključuje idejo, da bi ustvarili identično oblečene like tudi za preostale like (moški bi se torej lahko upodobili v bleščeči rdeči obleki), druga, da bi omogočili spolno primerne alternative (plesalca flamenka), najbolj pa se nagibajo k zamisli, da se odločijo o plesnem slogu, ki bi ga prikazali v spolno nevtralni različici – Emojipedia je predlagala breakdance.

Osnutek sicer vsebuje tudi medrasno rokovanje, roke v obliki srčka in še dodatne izraze, kot so kukanje izza dlani, zadrževanje solza in salutiranje. K naboru mislijo dodati še 20 novih ikon, kot so korala, tobogan, bergla, rentgen in prazna baterija.