Kandidatov za tek za kotalečim sirom ne zmanjka ... Foto: AP
Kandidatov za tek za kotalečim sirom ne zmanjka ... Foto: AP

Strmina na hribu Cooper's Hill je precejšnja, tekmovalci pa morajo preteči 200 jardov oziroma 180 metrov. Ko tečejo za sirom, le malokomu uspe ostati na nogah, zato se prevračajo, zaletavajo in izgubljajo nadzor nad telesom. Tudi letos je bila na dogodku prisotna reševalna služba, ki je oskrbela nekaj bušk, odrgnin in ran.

Tekmovanje v lovljenju trikilogramskega kotalečega se sira – a ne katerega koli, ampak vrste dvojni gloucester, ki poteka v bližini istoimenskega mesta na jugozahodu Anglije, ima že dolgo brado. Pravila so preprosta: sir spustijo po hribu in prvemu, ki uspe premagati strmino, domov odnese sir, za katerim se je podil. Obstaja sicer več kategorij, saj moški in ženske tekmujejo ločeno, pomerijo pa se tudi v teku navkreber.

Eden izmed zmagovalcev, 28-letni Matt Crolla iz Manchestra, je na vprašanje, kako se je na tekmovanje pripravljal, iskreno odgovoril: "Mislim, da se na kaj takega ne moreš pripraviti. Le pripravljen moraš biti, da iz sebe delaš norca." Zmagovalka med ženskami, 19-letna Kanadčanka Delaney Irving, pa je bila najhitrejša, čeprav je za nekaj trenutkov izgubila zavest: "Samo spomnim, se, da sem se udarila v glavo, zdaj pa držim v rokah sir."