Novi koronavirus pa je seveda glavna tema letošnjih prvoaprilskih šal in potegavščin.

Na MMC-ju vsak dan objavimo serijo Karikatura dneva. Foto: Aljana Primožič Fridauer
Na MMC-ju vsak dan objavimo serijo Karikatura dneva. Foto: Aljana Primožič Fridauer

"Kratko sporočilo poštarju, ki mi nosi položnice. Ostani doma."

"Ko bo karantene konec, boste dlje časa čakali na frizerja kot na magnetno resonanco."

"Nekdo išče sobno kolo za v službo, predsednik vlade pa naj bi vsem, ki so doma v karanteni z ženo, podelil status vojnih veteranov."

To je le nekaj izmed številnih šal, ki te dni krožijo po družbenih omrežjih.

"Redno spremljam grafe in zgleda kot Eurosong, Srbija, Hrvaška in Slovenija se držijo tam nekje pri 20. mestu, tako kot na Eurosongu, ampak zgleda za čuda, da bo letos na Eurosongu zmagala Amerika," se je pošalil stand up komik Perica Jerković.

V Slovenskem etnografskem muzeju so šli s humorjem na račun novega koronavirusa še korak dlje. Šale zbirajo, že več kot 200 jih imajo, vsak dan pa uredniški odbor zbere pet najboljših, ki jih objavijo na spletni strani. "Več je dobrih, ampak mogoče mi je ta najboljši, 6krat sem jedel, 3krat sem spal, pa še vedno je danes," je zaupala eno izmed šal Tanja Roženberger, direktorica Slovenskega etnografskega muzeja.

Večina šal obravnava odnose med moškimi in ženskami ter člani družine, ki se spoprijemajo z izzivi karantene in omejenega gibanja. "Pri ženskah je v glavnem težava lepota, pri moških pa neka možatost in prost izhod okrog in druženje s prijatelji," je še dodala Roženbergerjeva.

Z novim koronavirusom imajo polne roke in svinčnike dela tudi karikaturisti. Na MMC-jevi spletni strani tako vsak dan objavijo serijo s karikaturami dneva. "Da pokažemo naš sproščen odnos do tega, ne vem, krutega položaja ... Naš pristop je manj humorističen, je bolj satiričen, ni humor na haha učinek, ampak humor, pri katerem se moramo zamisliti," je povedal karikaturist Marko Kočevar.

Zanimivo in pohvalno pa je, da med tem humorjem ni šal o zdravstvenem osebju.

Koronavirus letos glavna tema prvoaprilskih šal