Foto: Reuters
Foto: Reuters

31-letni Gurvinder Singh Sidhu in njegov dve leti mlajši brat Rajvinder iz severnoindijskega mesta Mandi Dabvali sta, ko so nekatere zadovoljne stranke posnetke njunih lasiščnih mojstrovin objavile na spletu, postala pravi spletni senzaciji. Zatrjujeta namreč, da lahko na lasišče "narišeta" praktično vsako podobo: od obrazov hollywoodskih in bollywoodskih zvezdnikov, športnikov in drugih znanih osebnosti, do podob različnih znamenitosti in celo domišljijskih junakov oz. bitij, kot sta Mišek Miki in King Kong.

In kako njuna umetnost nastane? Najprej stranki (praviloma so to moški) umijeta lase, obrijeta del glave in nato začneta "risati" s škarjami, britvico in električnim brivnikom. Občasno pokukata na risbo, ki si jo je zaželela stranka, po kakšni uri pa je "slika" gotova. No, bolj zapletene izdelujeta dlje časa, priznavata za Reuters – tudi do štiri ure lahko nastaja.

Čeprav je končni izdelek videti kot tetovaža, v izvirni obliki ostane le nekaj dni, dokler lasje ne zrastejo, pojasnjujeta. Za vsako striženje računata, preračunano, do 30 ameriških dolarjev, pravita. Če je dela manj, je cena nižja.

Z britjem sta se brata začela resneje ukvarjati šele pred sedmimi leti, razlagata za Reuters. Pred tem sta pomagala očetu, ki vozi tovornjak. Ko sta odprla brivnico, sta številnim sosedom, prijateljem in znancem brezplačno urejala lasišče in se tako učila ter izpopolnjevala svojo spretnost, pravita. Zdaj imata strank toliko, da za kaj takšnega sploh nimata časa, saj se k njima prihajajo urejat od blizu in daleč, najpogosteje za posebne priložnosti, razlagata brata.

Zdaj, ko sta (skoraj) slavna, sicer upata, da jima bo neobičajna spretnost odprla vrata v kakšno večje mesto, na primer New Delhi, Goo ali Mumbaj, še razkrivata svoje načrte.