Zaščitni znak Oktoberfesta so tudi natakarice, oblečene v tradicionalna oblačila, ki nosijo po več litrskih vrčkov piva v rokah. Foto: EPA
Zaščitni znak Oktoberfesta so tudi natakarice, oblečene v tradicionalna oblačila, ki nosijo po več litrskih vrčkov piva v rokah. Foto: EPA

Mestne oblasti v bavarski prestolnici, ki vsako leto (z izjemo lanskega) organizira sloviti festival piva Oktoberfest, so po tem, ko je v javnost prišla novica, da namerava Dubaj v okviru svoje svetovne razstave prirediti tudi "puščavski Oktoberfest", v javnost poslale ostro izjavo, v kateri so se distancirali od dubajskega dogodka.

Ta naj bi po poročanju nekaterih nemških medijev sicer trajal kar pol leta (od začetka oktobra do konca marca prihodnje leto), pri njegovi izvedbi pa naj bi sodelovala tudi številna nemška podjetja, pivovarne in pivnice. A mnogi tradicionalno sodelujoči na "pravem" Oktoberfestu so se pridružili uradni izjavi mesta, da o projektu ne vedo ničesar in da pri njem ne bodo sodelovali, poroča Deutsche Welle. "Ne poznam nikogar, ki bi nameraval iti tja," je za nemško tiskovno agencijo DPA dejal Peter Bausch, vodja münchenske zveze gledališč.

Sorodna novica Namesto v Münchnu (kar pol leta trajajoči) pivski praznik v Dubaju

V Münchnu so sicer ogorčeni zaradi trditev, da naj bi festival "prestavili". "Oktoberfest je münchenski dogodek, ki poteka zgolj in samo v Münchnu," so odločno zapisali in dodali: "Organizatorjevi načrti za dogodek v Dubaju, ki uradno še niso potrjeni, nastajajo brez sodelovanja ali privolitve mesta."

Clemens Baumgärtner, ki bdi nad vsakoletno organizacijo Oktoberfesta, je ob tem za DPA zatrdil, da je zamisel o "prestavitvi" Oktoberfesta v Združene arabske emirate "povsem absurdna" – pa čeprav je za izvedbo letošnjega festivala na Bavarskem zelo malo možnosti. Po njegovih zagotovilih organizacijski odbor in mestne oblasti že razmišljajo o "pravnih postopkih" za zaščito münchenskega Oktoberfesta.

Več kot 200-letna zgodovina festivala

Oktoberfest je 18-dnevni festival, ki v Münchnu poteka od 12. oktobra 1810, ko so ga prvič priredili v čast poroki prestolonaslednika Ludwiga Bavarskega in princese Therese von Sachsen Hildburghausen, in je trajal pet dni. Letos ga načrtujejo za obdobje med 18. septembrom in 3. oktobrom, a zaradi epidemičnih razmer vse bolj kaže, da ga ne bo.

Tradicionalni praznik piva, ki so ga do zdaj odpovedali le nekajkrat (zaradi vojn, bolezni in izrednih dogodkov), nazadnje lani, je ena izmed najbolj priljubljenih prireditev v Nemčiji, ki jo obišče do šest milijonov ljudi.