Papež Janez Pavel II. je priljubljen tudi med zbiratelji kartic. Foto: epa
Papež Janez Pavel II. je priljubljen tudi med zbiratelji kartic. Foto: epa
Kralj ameriškega bejzbola Barry Bond. Foto: epa

Na ameriškem trgu vlada največje zanimanje za kartice znanih športnikov, kot sta igralec bejzbola Barry Bonds ali košarkar Shaquille O'Neal.

V zadnjem času pa je vse prekosil nedavno umrli papež Karol Wojtyla, čigar serija kartic iz serije zakladov leta 2005 je krepko presegla vrednosti drugih znanih osebnosti.

Kartice, ki so v ZDA priljubljene že dolgo, izdeluje podjetje Topps. Ta v svoje zbirke poleg športnikov vključuje tudi sličice drugih zgodovinskih osebnosti, kot sta ruski car Pavel I. in kralj Friderik Veliki, vendar pa njuna cena znaša "le" 3.000 dolarjev.

Najboljši športniki manj vredni
Predstavnik podjetja Beckett Media, ki ocenjuje vrednost posameznih kartic, je za primerjavo povedal, da sličice enega največjih igralcev bejzbola Barryja Bonda, ki je dosegel največ "home runov" v zgodovini te v ZDA priljubljene igre, niso nikoli prodali za več kot 1.200 dolarjev.
Povedal je še, da se je zanimanje za zbirko sličic Janez Pavla II. dramatično povečalo po njegovi smrti v začetku aprila, na tisoče zbirateljev pa se je zgrnilo v Vatikan, kjer so hoteli kupiti še zadnje kovance evrov z njegovo podobo.