Slovenske znamke v Parizu

Filatelistični navdušenci so v polnem številu napolnili prostor, v katerem je francoska pošta izdala blok prvega dne. Slovenska in francoska pošta sta ob sodelovanju slovenskega veleposlaništva v Franciji v središču Pariza tako predstavili posebno izdajo štirih znamk z motivi Plečnikove Ljubljane. Na njih so upodobljeni Zmajski most, ljubljanska stolnica, park Tivoli in Ljubljanski grad.

Na sredini pole kraljuje tudi njihov stvaritelj Jože Plečnik, ki mu je Slovenija ob 150-letnici rojstva posvetila letošnje leto. "Vsi Slovenci smo zelo ponosni na vsa Plečnikova dela, ki jih je ustvaril v Sloveniji in v nekaterih drugih državah Evropske unije," je povedal Tomaž Kokot, generalni direktor Pošte Slovenija, in dodal, da so ga zato odločili počastiti na tak način.

"Znamke ne poznajo meja. Znamke se dotaknejo skoraj vsakega državljana, vsak se z njimi sreča," je še poudarila Metka Ipavic, veleposlanica Slovenije v Franciji, in dodala, da je to tudi način, na katerega bodo Francozi spoznali Slovenijo in se morda tja tudi odpravili.

Z znamko je Francija Sloveniji želela izkazati čast

Dogodek je potekal tudi v znamenju današnje 30. obletnice vzpostavitve diplomatskih stikov med Slovenijo in Francijo. "Zdelo se nam je pomembno, da z znamko izkažemo čast Sloveniji in njeni prestolnici," je dejal direktor za mednarodne odnose pri francoski pošti Jean-Paul Forceville, ki meni, da je letošnje leto tako kot naročeno za predstavitev Ljubljane.

Prvo serijo znamk, ki je bila posvečena prestolnicam Evropske unije, so v svet poslali že leta 2002, slovenske pa bodo na izbranih francoskih poštah v redni prodaji od ponedeljka. Prihodnje leto bo predstavljena slovaška prestolnica Bratislava.