Pošta Slovenije je izdala drugo letošnjo serijo priložnostnih poštnih znamk, ki so za filateliste opremljene s spremljajočimi žigi in ovitki prvega dne. Tokrat so izdali tudi znamko v duhu praznovanja 150-letnice ustanovitve Glasbene matice Ljubljana. Med njenimi osrednjimi cilji so bili skrb za slovensko glasbeno ustvarjalnost, glasbeno izobraževanje in dvig slovenske koncertne dejavnosti. Delovanje prvega slovenskega združenja, ki je pred stoletjem in pol začelo spodbujanje in ohranjanje slovenske glasbene kulture, bodo zaznamovali z motivom fotografa Janeza Kotarja.

Z ustanovitvijo mešanega pevskega zbora, ki neprekinjeno deluje že 130 let, je društvo poskrbelo tudi za edinstveni pevski ansambel, ki je edini do zdaj nastopil v Zlati dvorani na Dunaju in v koncertni dvorani Salle Gaveau v Parizu, po vnovični oživitvi društvene dejavnosti in vrnitvi premoženja leta 1998 pa nadaljuje svoje poslanstvo. Posebno skrb namenja ohranjanju umetnostnozgodovinskih hiš, v katerih domuje, ter spomenikov, med katerimi je tudi grobišče slovenskih skladateljev.

Ljubljanski grad priljubljena turistična točka, Anton Jamnik vsestranski mojster, štiri znamke so tulipani

Poleg počastitve Glasbene matice so na Pošti dopolnili tudi že uveljavljeno serijo Turizem. Nova znamka prikazuje Ljubljanski grad, ki naj bi bil ena izmed najbolj obiskanih turističnih točk v Sloveniji. Čeprav pričevanja o gradu segajo v 12. stoletje, se je turistična zgodba gradu začela s prenovo leta 1963, še posebej pa po izgradnji vzpenjače. Danes ponuja številne kulturne in kulinarične vsebine, na grajskem dvorišču pa raste potomka mariborske najstarejše trte na svetu.

Na drugi znamki serije Prvi slovenski izumitelji s patenti tokrat predstavljajo Antona Jamnika. Rezbar, risar, rokodelec, fotograf, urar, glasbenik in vsestranski mojster, ki se je rodil pred 160 leti, je nenehno izboljševal in izdeloval najrazličnejše izdelke. Med drugim je izumil napravo za izdelavo rezancev, lupilnik jabolk in zložljivo svetilko, za svojo urarsko dejavnost je izdelal priprave za rezanje okroglih urnih stekel in njihovo brušenje. Ohranjeni sta tudi verižica, ki jo je izrezljal iz enega samega kosa lesa, in miselna igra, ki si jo je izmislil sam.

V seriji Rastlinstvo so tokrat na štirih znamkah predstavljeni potonikasti, gozdni, rdeči in črni tulipan.

Foto: Posnetek zaslona
Foto: Posnetek zaslona

Prvi letošnji izid slovenskih poštnih znamk sta zaznamovala zimske olimpijske igre v Pekingu in 100 let od rojstva mladinske pisateljice Ele Peroci. Začeli so tudi z novo serijo znamk Naravna jezera Slovenije in nadaljevali s serijo Sodobni rokodelci Slovenije.