Že dopoldne se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: BoBo
Že dopoldne se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: BoBo

Razpoloženje na enem izmed največjih in najstarejših martinovanj je bilo že zgodaj odlično. Obiskovalci so po dveh letih zatišja zaradi epidemije komaj čakali na praznik vina. Kljub temu da so prireditve potekale po vseh večjih krajih, se je na trgu Leona Štuklja že dopoldne zbralo več tisoč ljudi. Letos so sicer razširili nabor prizorišč po štajerski prestolnici, bilo jih je kar šest.

Vrhunec bodo prireditve dosegle jutri, na Martinovo soboto, vendar je dogajanje že danes pestro. Obiskovalci so prišli iz vse Slovenije, Primorske, Kamnika, Ljubljane, še posebej pa so na današnji praznik ponosni Štajerci.

Štajersko novo leto

"Ob 11.11 je bil trg poln, na Štajerskem je novo leto," je veselo povedal eden izmed udeležencev martinovanja, medtem ko je obiskovalka iz Litije dodala, da so po navadi le od daleč spremljali martinovanje, tokrat pa so se odločili, da Maribor obiščejo in doživijo utrip praznika v živo.

Martinovo pomeni simbolni zaključek dela v vinogradih in začetek dela v kleteh. Foto: BoBo
Martinovo pomeni simbolni zaključek dela v vinogradih in začetek dela v kleteh. Foto: BoBo

V kulturno- zabavnem programu nastopajo Pihalni orkester Pošta Maribor, Malečniški brači ter glasbene skupine Prisrčniki, Poskočni muzikanti in Karneval band, stojnice pa se šibijo od ponudbe mladih vin in domače kulinarike.

Sorodna novica Suša vinskemu letniku '22 zadala hud udarec: rekordno majhne zaloge vina, kakovost odvisna od regije

Mlado vino so že krstili pred Hišo Stare trte, povorka z vinsko kraljico pa se je odpravila po vseh lokacijah v mestu; njena zadnja postaja je bil prav Trg Leona Štuklja.

Vrhunski letnik

Povprečni prebivalec Slovenije letno popije 35 litrov vina, po podatkih statističnega urada pa je v Sloveniji več kot 15.000 hektarov vinogradov. Vinogradniki so letos kljub količinsko manjšemu pridelku zaradi suše obrali kar 84.000 ton grozdja.

Po prvih ocenah vinogradnikov, ki so prinesli mošt h krstu, bo letošnji letnik kakovosten. Primerjajo ga celo z lanskim, ki so ga ocenili kot vrhunskega.

Martinovo in vinska letina
Dogajanje bo vrhunec doseglo na Martinovo soboto. Foto: BoBo
Dogajanje bo vrhunec doseglo na Martinovo soboto. Foto: BoBo
Martinovanje
Penina, ki je zorela v kostanjeviški jami