Vulkanski pepel v vasi Ključi na Kamčatki. Foto: Reuters
Vulkanski pepel v vasi Ključi na Kamčatki. Foto: Reuters

Ognjenik je izbruhnil malo čez polnoči in s pepelom prekril območje, veliko 108.0000 kvadratnih kilometrov. Iz kraterja je pritekla lava, ki je stajala sneg in bližnjo cesto pokrila s plastjo blata. Vasi je prekrila s plastjo, debelo 8,5 centimetra, kar je največ v zadnjih 60 letih.

"Ognjenik je bruhnil pepel 20 kilometrov visoko. Ta izbruh smo čakali vsaj eno leto. Zdaj je spet mirno, a kdo ve, kaj se dogaja v njegovi notranjosti," je dejala vulkanologinja Danila Čebrov, ki je dodala, da tok lave zagotovo ne predstavlja nevarnosti za bližnje vasi. Prav tako ni poročil o žrtvah ali ranjenih, so pa izdali opozorilo za letalski promet na območju.

Na izbruh Šiveluča so vulkanologi čakali od novembra lani. Foto: Reuters
Na izbruh Šiveluča so vulkanologi čakali od novembra lani. Foto: Reuters

Na polotoku Kamčatka, na katerem stoji Šiveluč, živi okoli 300.000 ljudi. Šiveluč je eden največjih in najdejavnejših ognjenikov na Kamčatki. V zadnjih 10.000 letih je bilo več kot 60 izbruhov, zadnji večji leta 2007. Ima dva glavna kraterja, Mladi Šiveluč je visok 2800 metrov, Stari Šiveluč pa 3283 metrov.

Na Kamčatki je sicer kar 29 aktivnih ognjenikov, ki so del obsežnega "ognjenega obroča" v Tihem oceanu s pogostimi potresi in izbruh. Večino ognjenikov na ruskem polotoku pa obdajata samo redko poseljen gozd in tundra, zato ne predstavljajo tveganja za lokalno prebivalstvo.