Za gradnjo so porabili okoli 5000 kubičnih metrov betona, projekt pa je stal nekaj manj kot devet milijonov evrov. V bazenskem kompleksu je mogoče najti tudi umetne podvodne jame in majevske ruševine, pa tudi manjše potopljeno plovilo, ki ga lahko preiskujejo potapljači.

Najgloblji bazen na svetu je tako globok kar 45,5 metra, v njem pa je kar 8000 kubičnih metrov vode. To je 20-krat več od količine v običajnem 25-metrskem bazenu. Deepspot, ki je globok kot 15-nadstropna stavba, je bil dokončan v dveh letih. "Težavnost izdelave tega bazena je podobna gradnji podzemne železnice," je lani dejala Bożena Parsons, predstavnica Flyspota, podjetja, ki stoji za Deepspotom. Ob bazenu pa načrtujejo tudi hotel, iz katerega bo mogoče opazovati potapljače do globine petih metrov, poroča AFP.

Deepspot rekorda ne bo držal dolgo

Bazeni na Poljskem so sicer zaradi pandemije covida-19 zaprti, tega pa so lahko odprli, ker ponuja tudi urjenje in tečaje za potapljanje. Prvi dan je tako prišlo več deset strank, med njimi tudi osem izkušenih potapljačev, ki upajo, da bodo lahko opravili izpit za potapljaškega inštruktorja. "Tu ni čudovitih rib ali koralnih grebenov in torej ne gre za nadomestek morja, je pa zagotovo dober kraj za treniranje in učenje o tem, kako se varno potapljati," je dejal 39-letni inštruktor Przemyslaw Kacprzak in dodal, da je celotna izkušnja zabavna, kompleks pa je poimenoval vrtec za potapljače.

Doslej je rekord najglobljega bazena na svetu, s svojimi 42 metri globine, držal Montegrotto Terme v Italiji. Deepspot pa ne bo dolgo rekorder. V Veliki Britaniji namreč že gradijo The Blue Abyss, ki bo globok 50 metrov. "Modro brezno" naj bi odprli prihodnje leto.