Tigri so v Rusiji in na Kitajskem postali pravi zvezdniki. Foto: EPA
Tigri so v Rusiji in na Kitajskem postali pravi zvezdniki. Foto: EPA

Tigre so kot sestradane mladičke našli ruski okoljevarstveniki leta 2012. Hranili so jih in jih učili loviti, nato pa so jih izpustili v divjino, opremljene z GPS-ovratnicami. Slavnega dogodka se je udeležil tudi predsednik Putin, ki je živali na prostost izpustil ob navzočnosti fotografskih bliskavic in televizijskih kamer.

Mačje poti so strokovnjaki redno spremljali in ugotovili, da se niso prav dolgo zdržale ob reki Amur. Zaradi pomanjkanja hrane so se oktobra odpravile k sosedom na Kitajsko, natančnejše v nacionalni park Taipinggou v severovzhodni kitajski provinci Heilongdžiang.

Po dveh mesecih se je Kuzia vrnil na domače ozemlje, vendar pa strokovnjaki domnevajo, da se bo kmalu spet odpravil na Kitajsko, saj je območja, kjer je bival, označil z urinom, poleg tega pa je na Kitajskem veliko hrane. Po navedbah kitajske tiskovne agencije Šinuha sibirski tiger med svojim klatenjem po Kitajski ni "nikoli jedel domačih živali" - drugače od njegovega bratca Ustina.

V narodnem parku, kjer je bival Kuzia, je bilo na voljo dovolj divjih živali, Ustin pa si je svoj obrok poiskal kar na farmi koz. V številnih nočnih pohodih naj bi ubil kar 18 koz, kar je domačine precej razburilo.

Gibanje tigrov bodo strokovnjaki še naprej redno spremljali prek GPS-ja, v narodni park pa so namestili tudi kamere, s katerimi bodo ugotovili, kje je Kuzia, nato pa bodo o tem obvestili bližnje kmete. Oskrbnike parka bolj kot obnašanje tigrov skrbi obnašanje ljudi, predvsem morebiten krivolov. Na Kitajskem je namreč še vedno ogromno povpraševanja po izdelkih tradicionalne medicine, pri katerih uporabljajo tigra oz. njegove dele.