Podjetje ni razkrilo dobička od prodaje. Foto: Reuters
Podjetje ni razkrilo dobička od prodaje. Foto: Reuters

Japonski modni mogotec Jusaku Maezava bo postal nov lastnik podjetja Groove X, ki izdeluje "ljubeče" robotske družabnike. Njegov sklad je namreč prevzel večinski del robotskega startupa, polno lastništvo bo dobil aprila.

Obleko je mogoče tudi zamenjati. Foto: Reuters
Obleko je mogoče tudi zamenjati. Foto: Reuters

Čeprav Lovot (kombinacija angleške besede love, kar pomeni ljubezen, in besede robot) sicer ne more čistiti ali opravljati kakršnega koli dela, je podjetnika, ki je sicer obogatel z ustanovitvijo spletne trgovine modne Zozo, k odločitvi spodbudila predvsem zmožnost robotka, da ljudem prinese veselje.

Podjetnik je obogatel s spletno modno trgovino. Foto: Reuters
Podjetnik je obogatel s spletno modno trgovino. Foto: Reuters

"Velik potencial vidim v njegovi prisotnosti, ki predvsem v teh časih ljudi lahko osreči," je dejal Maezava, ki je pokazal veliko zanimanja za koncept domačih robotov kot način zagotavljanja rešitev družabnih težav. Sopotnik ima koleščka, njegov videz je podoben pingvinu, oči pa spominjajo na tiste iz risank. Opravo Lovota, ki sicer komunicira s cviljenjem, se lahko spreminja.

Podjetje Groove X, za katerega sicer niso razkrili, za koliko so ga prodali, je sicer od investitorjev v preteklosti prejel osem milijard jenov (okoli 61,4 milijona evrov), podprla sta ga tudi japonska vlada in Toyota Motor Corporation.

Maezava, ki je lani z rusko raketo obiskal Mednarodno vesoljsko postajo, je sicer denar vložil tudi v posebne podvige, kot sta pametno stranišča za mačke, ki analizira njene straniščne navade in spremlja zdravje kosmatinke, in ponujanje posamezniku prilagojenih videov slavnih.