Uslužbenec agencije za narodne parke preučuje skrivnostni monolit. Foto: AP
Uslužbenec agencije za narodne parke preučuje skrivnostni monolit. Foto: AP

Kot so sporočili z agencije za upravo javnih zemljišč (BLM), so "neznanci" monolit v petek ponoči odstranili. "Prejeli smo kredibilne podatke, da je bila nezakonito postavljena struktura, znana kot "monolit", odstranjena z javne površine. Tega ni storil naš urad," so zapisali na Facebooku.

Foto: AP
Foto: AP

Monolit so med preletom terena, ko so šteli divje ovce, 18. novembra odkrili uslužbenci urada, ki skrbi za divjad v Utahu. "Eden od biologov ga je opazil, ko so po naključju leteli tik nad njim," je za KSL povedal pilot Bret Hutchings.

Sorodna novica Med preletom ameriške divjine odkrit nenavaden kovinski monolit

Lesketajoča se votla prizma je resnično izstopala sredi rdeče skalne puščave. Po Hutchingsovi oceni je bil objekt visok okoli 3,5 metra, ni pa bilo videti, da bi naključno padel iz neba sredi divjine, ampak bolj kot da ga je nekdo tja postavil.

"Sklepam, da gre za kakega umetnika novega vala ali pa za velikega oboževalca filma 2001: Vesoljska odiseja," je dodal, pri čemer je imel v mislih prizor iz slovitega filma Stanleyja Kubricka iz leta 1968, v katerem se pojavi črn monolit.

Monolit iz filma 2001: Vesoljska odiseja. Foto: IMDB
Monolit iz filma 2001: Vesoljska odiseja. Foto: IMDB

V ZDA je na javnih zemljiščih nezakonito brez dovoljenja postavljati kakršne koli strukture ali umetniška dela, "ne glede na to, s katerega planeta prihajate", so sporočili z urada za narodne parke.

Lovci na lokacijo

Lokacije monolita niso nikdar razkrili, saj oblasti niso hotele, da bi trume radovednih pohodnikov začele lov nanj, pri tem pa bi obtičali v divjini.

A jasno, da to številnih ni ustavilo. Več ljudi je monolit, umeščen v ozek kanjon, južno od kraja Moab, izhodiščne točke za pohode po tem osupljivem predelu ameriškega jugozahoda, uspešno lociralo.

Najmanj eden izmed pohodnikov se je sicer sprva pri tem izgubil, vsi pa so poročali, da se je izplačalo. Koordinate lokacije so krožile po omrežju Reddit.

Med prvimi, ki je monolit izsledil, je bil David Surber, ki je med drugim ugotovil, da monolit ni magneten ali trden – ko je potrkal nanj, je zvenelo bolj "kot kartonasta škatla".

Pozneje je na spletu objavil natančna navodila, kako priti do te nenavadne instalacije.

"Na koncu je ta monolit, naj bo delo vesoljcev ali pa umetniška instalacija, na tisoče ljudem omogočil, da jih je znova povezalo nekaj pozitivnega. Lep pobeg od vse negativnosti, ki smo jo izkusili v letu 2020," je povedal Surber za CNN.