Foto: EPA
Foto: EPA

Konservativna britanska vlada za 31. januar, ko naj bi Združeno kraljestvo izstopilo iz Evropske unije, pripravlja slavje. Po napovedih politikov naj bo na pročelje vladne stavbe projicirano odštevanje, v okolici parlamenta pa bodo plapolale britanske zastave. Kot je pojasnil Johnson, so za to prejeli številne pozive javnosti.

Britanski premier Boris Johnson je sicer želel, da bi na dan izstopa ob 23. uri zadonel ikonični Big Ben, na katerem že od leta 2017 potekajo obnovitvena dela. Denar za to naj bi zbrali preko prostovoljnih donacij državljanov. Podporniki brexita so v ta namen darovali že več kot 200 tisoč funtov (potrebnih naj bi bilo 500 tisoč funtov), nato pa so vladni predstavniki sporočili, da tega kljub donacijam ne bo mogoče izvesti. Prav tako oblasti v nobenem primeru naj ne bi smele sprejeti darovanega denarja.

Big Ben  se je v času obnove oglasil zgolj ob pomembnih dogodkih, denimo 11. novembra, ko se Britanci spominjajo vseh padlih v vojnah in ob praznovanju novega leta. Foto: EPA
Big Ben se je v času obnove oglasil zgolj ob pomembnih dogodkih, denimo 11. novembra, ko se Britanci spominjajo vseh padlih v vojnah in ob praznovanju novega leta. Foto: EPA

Ne glede na vse je Johnson sporočil, da ne bo dopustil, da bi to pokvarilo slavljenje izstopa iz Evropske unije. 31. januarja tako namerava nagovoriti državljane in državljanke ter v Londonu prirediti zabavo. Ločeno slavje na enem od londonskih trgov je napovedal tudi Johnsonov politični tekmec Neil Farange, ki je premierja povabil, da se pridruži njegovi proslavi.

Britanska vlada želi brexit, ki je sicer razklal narod, izkoristiti kot trenutek ponovnega združevanja ljudi in pogled usmeriti v skupno prihodnost. "Menim, da to ne more biti zelo povezujoče," je za londonski radio LBC dogajanje komentiral Ed Davey, vodja opozicijske liberalno demokratske stranke in slavljenje označil za "dobeseden nesmisel." Z njim bi se najverjetneje strinjala skoraj polovica Britancev, ki so glasovali proti izstopu.

Kot vse kaže, bo Združeno kraljestvo po treh preložitvah brexita EU uradno zapustilo 31. januarja. Nato bo sledilo 11-mesečno prehodno obdobje, v katerem morata Bruselj in London skleniti dogovor o prihodnjih odnosih.