Rubikova kocka je priljubljena predvsem med mlajšo populacijo. Foto: EPA
Rubikova kocka je priljubljena predvsem med mlajšo populacijo. Foto: EPA
Andy Murray britanski junak v Gentu
Druga zaporedna zmaga Svindala v Lake Louisu
Žbogar v zadnji regati do brona
Shiffrinova zmagala z rekordnim naskokom

odločila, da končata športno kariero.

Na portalu Športni SOS spet prinašamo pregled nekaterih izstopajočih dogodkov. Katerega bi dodali sami? Vabljeni, da svoj izbor zapišete v komentarjih pod to novico.

Teden 41 (od 23. do 29. novembra)

10. Rubikova kocka prvič pod 5 sekundami
Za začetek malo zabave. Daleč od tega, da je sestavljanje rubikove kocke šport, a vse, kar lahko meriš s časom in kjer se bojuješ z drugimi tekmovalci, lahko označimo s to besedo. 14-letni Američan Lucas Etter je najbolj znano kocko dimenzije 3 x 3 x 3 v pravo barvno kombinacijo spravil v 4,904 sekunde in postavil nov svetovni rekord. Magična meja petih sekund je bila tako prvič prebita.

9. Murray ob bok preostale trojice
Andy Murray se je postavil ob bok veliki trojki Rogerju Federerju, Rafaelu Nadalu in Novaku Đokoviću, saj je zdaj tudi sam popeljal svojo državo do zmage v Davisovem pokalu.

8. Točka rokometašev Celja
Rokometaši Celja Pivovarne Laško so le prekinili niz osmih porazov v Ligi prvakov. V Zlatorogu so odščipnili točko Kielu (23:23), s katero še upajo, da bodo ujeli boje spomladanske boje na izpadanje. Evropsko sezono pa so kaj hitro končali Mariborčani in Velenjčani.

7. Kje so meje Bojevnikov?
Košarkarji Golden Stata so popravili rekord števila zaporednih zmag na začetku sezone, zdaj so že pri številki 18. Je ogrožen Chicagov rekord 72 zmag in 10 porazov, ki se je zgodil pred natanko 20 sezonami?

6. Kdaj ste prvič slišali za Vardyja?
Kdo ne mara zgodb o športnih pepelkah? 28-letni Jamie Vardy, ki še pred petimi leti igral v peti angleški ligi, je konec tedna za Leicester zadel še na 11. zaporedni tekmi v Premier league, s čimer je postavil nov rekord.

5. Zmagovita vrnitev na bele strmine
Alpski smučar Aksel Lund Svindal se je zmagovito vrnil v svetovni pokal, saj je v Lake Louisu po dolgi odsotnosti zaradi poškodbe dobil tako smuk kot superveleslalom.

4. Le iz katerega planeta prihaja?
Prejšnji konec tedna pa je v alpskem smučanju še več pozornosti požela Američanka Mikaela Schiffrin, ki je v Aspnu najprej zapravila zmago v veleslalomu. Mlada smučarka je hitro pozabila na napako, saj je nato z rekordno prednostjo dobila prvi slalom, nato pa vladala še na drugi tekmi.

3. Bron Vasilija Žbogarja
Najboljši slovenski jadralec Vasilij Žbogar je v bogati karieri osvojil že marsikaj, le še medalje na svetovnem prvenstvu ne. To mu je pri 40 letih uspelo na Novi Zelandiji, kjer je bil bronast v razredu finn.

2. Luka Špik končal športno pot
Kariero je končal eden najuspešnejših slovenskih športnikov Luka Špik. Veslač je v dolgi karieri je osvojil osem medalj, vse v kombinaciji z Iztokom Čopom. Ob njima je le še Leon Štukelj na olimpijskih igrah osvojil medalje vseh treh leskov.

1. Dejan Zavec odložil rokavice
ZDA Dejanu Zavcu enostavno niso bile usojene. Tam se je bojeval trikrat in vselej izgubil. Po svojem zadnjem obračunu proti Kubancu Erislandyju Lari se je odločil, da pri 39 letih konča svojo uspešno kariero, v kateri je Slovenijo vpisal tudi na svetovni zemljevid boksa.

Andy Murray britanski junak v Gentu
Druga zaporedna zmaga Svindala v Lake Louisu
Žbogar v zadnji regati do brona
Shiffrinova zmagala z rekordnim naskokom