Udeleženci lahko že od leta 2010 sodelujejo v igrah Loterije Slovenije tudi na spletu. Foto: Loterija Slovenije
Udeleženci lahko že od leta 2010 sodelujejo v igrah Loterije Slovenije tudi na spletu. Foto: Loterija Slovenije

V nedeljo, 7. aprila, je nekdo v Sloveniji postal milijonar ali milijonarka in se tako pridružil več kot šestdesetim lotomilijonarjem, ki jih je Slovenija dobila od leta 1962. Druga izžrebana šestica (prva je oktobra 2023, ki je znašala okoli 644.000 evrov, je romala v Slovenske Konjice) je bila vredna kar 1.961.619,30 evra, dobitnik ali dobitnica je svoje srečne številke vplačal oziroma vplačala na spletni strani slovenske loterije.

Sorodna novica Prve šestice ne pozabiš nikoli

Po plačilu 15-odstotnega davka, ki ga prejme občina stalnega prebivališča dobitnika (davek znaša 294.242,9 evra), bo srečni dobitnik ali dobitnica prejel ozirom prejela 1.667.376,4 evra. Srečnež ali srečnica ima za prevzem dobitka časa vse do 13. junija.

Lani je šestica nadomestila sedmico

To je sicer najvišji dobitek po oktobrski temeljiti prenovi igre loto. Sedmico je namreč zamenjala šestica, s prenovo igre pa je verjetnost katerega koli dobitka kar štirikrat večja. Odkar igralci iz množice 44 številk izbirajo šest številk, vsak teden pri igrah loto in loto plus razdelijo več kot 100.000 dobitkov.

Število vseh mogočih kombinacij se je namreč s 15,3 milijona znižalo na sedem milijonov, verjetnost katerega koli dobitka pa se je s tem povečala z ena proti 45, na ena proti enajst. Zagotovljeni sklad za šestico znaša 400.000 evrov, višina sklada pa ni več omejena navzgor. Ob glavnem dobitku je bilo v zadnjem žrebanju lota in lota plus izžrebanih kar 63.811 različnih dobitkov v skupni vrednosti več kot dva milijona evrov.

Dosedanja rekordna vrednost glavnega dobitka je bila pet milijonov evrov

Samo v letu 2023 je bilo pri igri loto izplačanih več kot 1,9 milijona dobitkov v skupni vrednosti več kot 21 milijonov evrov. Loto pa ne prinaša sreče samo udeležencem v igri, s sodelovanjem v omenjeni igri so igralci samo lani zbrali skoraj sedem milijonov evrov za delovanje invalidskih, humanitarnih in športnih organizacij.

Udeleženci lahko že od leta 2010 sodelujejo v igrah Loterije Slovenije tudi prek spleta, v tem času je bilo prek spleta vplačanih že več milijonskih dobitkov. Poleg včerajšnje skoraj dvomilijonske šestice so spletne igralce lota najbolj razveselili naslednji dobitki: leta 2022 sedmica v vrednosti pet milijonov evrov, leta 2020 sedmica, ki je bila vredna okoli štiri milijone evrov, pred desetimi leti pa je bila vplačana sedmica, ki je znašala 3,8 milijona evrov.

Dosedanja rekordna vrednost glavnega dobitka v vrednosti petih milijonov evrov je bila vplačana dvakrat – prvič 8. julija 2015 v Kopru, drugič pa 9. oktobra 2022 na spletnem mestu loterije.

Osmi največji dobitek v zgodovini ZDA

Sorodna novica Neznani kupec srečke ameriške loterije čez noč postal milijarder

Sreča ni počivala niti čez lužo. Nekdo je namreč slavil v igri na srečo Powerball. Srečka, prodana v Oregonu, je nekomu, ki je zadel vseh šest številk, namreč prinesla več kot 1,3 milijarde dolarjev. Možnosti za to je ena proti 292,2 milijona, poroča Reuters.

To je osmi največji dobitek v zgodovini ZDA. Nazadnje je v Powerballu neimenovana oseba glavni dobitek domov odnesla na novega leta dan.

Nagrado je mogoče prevzeti kot enkratni znesek, ki znaša približno 608,9 milijona dolarjev. Druga možnost pa je razdelitev zneska v začetno plačilo, ki mu sledi še 29 letnih plačil.