Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot sta pojasnila bavarski ministrski predsednik Markus Söder in münchenski župan Dieter Reiter, so namreč epidemične razmere še preveč nepredvidljive.

Varna izvedba ob spoštovanju vseh higienskih ukrepov, kot so nošnja mask, ohranjanje razdalje in razkuževanje rok, po besedah Söderja preprosto ni realistična. Če bi še čakali in nato prireditev odpovedali pozneje, pa bi bila gospodarska škoda še večja, poleg tega bi to škodilo ugledu samega Oktoberfesta, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

18-dnevni festival piva sicer poteka vsako leto od konca septembra do začetka oktobra v Münchnu. Letos bi moral potekati med 18. septembrom in 3. oktobrom.

Ogorčenje nad "puščavskim" Oktoberfestom: "Poteka lahko zgolj in samo v Münchnu!"

Z okoli šestimi milijoni obiskovalcev je ena najbolj priljubljenih prireditev v Nemčiji in eden največjih festivalov na svetu, predstavlja pa tudi pomemben del bavarske kulture. Lokalno gospodarstvo z njim letno zasluži okoli 1,2 milijarde evrov, zato so razstavljavci in gostinci ob ponovni odpovedi razumljivo razočarani.

Lani so Oktoberfest odpovedali prvič po več kot 70 letih. Doslej je bil več kot enkrat odpovedan le v obeh svetovnih vojnah, v letih 1946 in 1948 pa so ga pripravili v manjši izvedbi. Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, je bil v kar 211-letni zgodovini sicer odpovedan skupno 26-krat, med drugim že tudi zaradi epidemije, in sicer zaradi epidemije kolere v letih 1854 in 1873.